Nenad Trunić: U Tuzli sam postao čovjek, Sloboda me lansirala (VIDEO)

Prof.dr. Nenad Trunić bio je predavač na prvoj međunarodnoj klinici za trenere koja se ovog vikenda održala u Tuzli. U svojoj igračkoj karijeri nastupao je četiri sezone za Sloboda Ditu Tim povodom smo razgovarali sa nekadašnjim plejmejkerom Tuzlaka.

Mnogo mi je značio boravak u Tuzli. Te godine ovdje su mi bilo jako dobre, a poseban ambijent u Mejdanu. Sa 18 godina sam imao veliku minutažu u tada najačoj ligi u Evropi. Bilo je puno utakmica, izdvojio bih sa Partizanom u Mejdanu kada sma postigao 31 poen. Bilo ih je još protiv Jugoplastike, Cibone i drugih timova. U toj sezoni 1989/90 sam završio kao peti strijelac bivše SFRJ. U tuzlu sam došao sa 16 godina i postao čovjek za tri mjeseca.

Uz profesionalno bavljenje košarkom bili ste uspješni i u obrazovanju?

Obrazovanje puno znači. Bio sam najbolji đak u srednjoj školi, potom student generacije. Obrazovanje mi je omogućilo da ostanem u sportu koji najviše volim. Kasnije sam magistrirao i doktorirao. Radim 19 godina kao profesor na fakultetu, FIBA instrukor, radio sam kao trener u Iranu, i u omladinskim selekcijama. Ništa ljepše nema nego biti u sportu među mladim ljudima.

Današnji klinci čim se prozovu da su talentovani, napuštaju školovanje, kakav je to hendikep?

To je ogroman hendikep, prvo za sportistu a zatim i za osobe. Nedostatak obrazovanja se reflektuje kako na terenu tako i u životu, to je ogromna greška. Samo je pitanje organizacije, discipline i želje. Danas je to veliki problem za današnju djecu.

Vaš komentar današnjeg stanja razvoja mladih igrača u regionu?

Stanje nije dobro, mnogo stvari treba mjenjati. Mladi igrači žive u komfor zoni, ne posotoji takmičarski motiv za uspjeh. Imamo problem za lige koje bi trebali biti razvojne za igrače to nisu. ABA liga je bila zamišljena da razvija te igrače, ona to nije. Tako je i u klubovima sa malim budžetima. Sve manje vrhunskih trenera radi sa mladim igračima. Najbolji treneri trebaju da rade sa mladima.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

E.Sk/N.S.

 

Leave a Reply