Neno Marković: Bosna nije za sadake, puno mi je srce kada gledam naše Zmajice (VIDEO)

Nenad Marković, legendarni bh. košarkaš koji od ove sezone sa klupe vodi francuski Dijon govorio je za portal BHbasket o svom novom klubu, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, kao i o stanju u KK Bosna.

“Protiv Unicaje izuzetna pobjeda za nas, pošto smo u specifičnoj situaciji od početka sezone, zbog povreda igrača. Zadovoljan što smo do sada postigli. Nisam zadovovljan igrom. Međutim zbog svih okolnosti koje su nas zadesile, nemam šta zamjeriti igračima koji su mi na raspolaganju. Dobili smo Unicaju bez dva stranca predvođeni sa 20-godišnjim igračem na čelu. Morat ćemo nešto uraditi po pitanju pojačanja. Igramo i treniramo sa 7-8 igrača, a igramo tri utakmice sedmično. Imamo punu dvoranu na utakmicama, ali ne bih rekao da je Dijon košarkaški u pravom smislu, da se o košarci priča na svakom ćošku. Naš je budžet deseti u ligi. Ove godine je liga još kvalitetnija nego prošle sezone. U poređenju sa turskom ligom, francusko prvenstvo je zahtjevnije i teže. Plasman u play-off bi bio uspjeh, jer dosta je kvalitetnih ekipa. U klubu sam odlično primljen, Dijon je jako lijep grad i prava turistička destinacija”, ističe Marković i nastavlja o Zmajevima i Zmajicama:

 

“Najbtinije da je Bosnić uspio je stvoriti ljubav prema reprezentaciji, da se igrači raduju pozivu, kao što smo se mi radovali. Mislim da imamo roster koji je izvukao i ranije prozore. Ne znam u kakvim će sastavima biti protivnici. Siguran sam da Bosnić ima plan za sve opcije. Naši igrači igraju sve bolje u kvalitetnim klubovima. Naše košarkašice su stvarno fenomenalne. Toliko mi je puno srce bilo kada sam ih gledao kako igraju i bore se. Podsjetile su me na našu generaciju. Na sav uspjeh koje su postigle ostale su jednostavne i obične, a na neki način specijalne. Čestitke selektoru Loji i Razi i svima na odličnim rezultatima”, govori Marković.

Na pitanje o stanju u KK Bosna je izjavio:

“Šta da kažem za Bosnu, nejasno mi je da tako ima malo razumijevanja za brend kao što je Bosna, to je mrlja na obrazu svih nas. Već deset godina govorim da se treba napraviti dugoročan projekat. Ovo je sve borba pojedinaca, za ozbiljnije rješenje treba pomoć političkih struktura. Digne se neka halabuka i skupe se pare, ne treba Bosna sadaku, nije to nikakvo rješenje. Treba ozbiljan projekat na minimalno četiri godine”, izjavio je Marković.

N.S.

Leave a Reply