ABA liga je završena prošle nedjelje na sednici klubova učesnika, uz zaključak da ne bude ispadanja i da sljedeće sezone takmičenje bude proširena za dva tima, Borac iz Čačka i Split.

Prethodnih dana je nagoviješteno da bi taj sastav ABA lige mogao da pretrpi promjene jerPrimorska nije dobila licencu u Sloveniji, pa se već nazire da će je sljedeće sezone zamijeniti povratnik u viši rang, MZT Skoplje, predstavnik Sjeverne Makedonije.

Sa druge strane, trenutno je više nedoumica oko učesnika Druge ABA lige, jer će taj spisak klubova definitivno biti poznat krajem mjeseca.

Ipak, već sada su neki klubovi izrazili želju da se takmiče u tom rangu (poput Mladosti iz Zemuna), dok u Crnoj Gori najavljuju i koji će tamošnji timovi platiti “wild card” i ući u takmičenje (Podgorica i Studentski centar)

Za konkretne informacije o toj situaciji, mondo.ba je kontaktirao sportskog direktora ABA lige, Miliju Vojinovića.

ABA još čeka Primorsku

S obzirom na to da Primorska u svojoj zemlji nije dobila licencu i da se nazire mogućnost da je MZT zamijeni u ABA ligi, pitali smo direktora lige i za status slovenačkog kluba.

“Do sada im nismo postavljali rokove ni dodatne zahtjeve. Svi klubovi su od nas dobili dokumentaciju za registraciju. Vidio sam da su se pojavile informacije da Primorska neće učestvovati u ABA ligi, ali još čekamo zvaničnu odluku i naglašavam da im nismo poslali posebne uslove. Pomno pratimo kako se razvija situacija i obezbijedićemo da ABA funkcioniše u normalnim uslovima. Od izuzetnog je značaja da svi klubovi budu spremni organizaciono i finansijski kako bi se takmičili na najvišem mogućem nivou, a u skladu sa visokim rejtingom ABA lige”.

“Sportski kriterijum će nam biti na prvom mjestu i želja nam je da iz svake države okupimo najbolje klubove. Kada je u pitanju Druga ABA liga, plan je da se u njoj takmiče klubovi koji imaju ambiciju da igraju na visokom nivou i da tako dođu u u priliku da izbore plasman u Prvu ABA ligu”, rekao je on.

Pod “sportskim kriterijumom”, Vojinović ističe već usvojeni sistem da Drugu ABA ligu popunjavaju po dva tima iz šest država. Na terenu su kartu za to takmičenje izborile najuspješnije ekipe u nacionalnim ligama, a mimo učesnika Prve ABA lide.

U Srbiji su to drugoplasirana ekipa KLS-a, Sloboda Užice i trećeplasirani Zlatibor. Podsjetimo, lider Borac iz Čačka se posmatra kao učesnik Prve ABA lige.

“Klubovi koji su izborili učešće trebalo bi da se izjasne do 15. juna i da nas obavijeste da li će da iskoriste pravo nastupa koje su stekli na osnovu rezultata. Zavisno od toga koliko ekipa potvrdi učešće, stvorićemo jasnu sliku i znaće se koliko će biti podijeljeno wild-card pozivnica. Važno je naglasiti da pri dodjeli wild-carda ne postoji nacionalni kriterijum”, dodao je Vojinović.

Konačna odluka o spisku učesnika Druge ABA lige biće donijeta na narednoj sjednici skupštine takmičenja, koja će biti održana do kraja juna.

“Tada će biti poznato koji timovi će biti učesnici, a mogu da kažem da je interesovanje veliko i to nas raduje. Pokazuje pozitivne efekte iz prethodnih sezona i uvjerava nas da je ovaj projekat potpuno opravdao očekivanja”, dodao je Vojinović.

mondo.ba

Odgovori