Da, mogu će je! Moguće je biti trostruki prvak Bosne i Hercegovine i isto toliko puta osvajač Kupa Bosne i Hercegovine, biti višestruko nagrađivani klub od države do općine i na kraju doći do sadake.

Koji termin iskoristiti u slučaju ŽKK RMU Banovići, najuspješnijem sportskom kolektivu na toj općini svih vremena, koji će iz budžeta općine dobiti mizernih 20.000 KM za igre u elitnom rangu takmičenja u 2021. godini.

Samo osam hiljada manje, odnosno 12.000 KM namijenjeno je KK Litva koji igra u A2 ligi.

Problemi po ŽKK Banoviće dolaze s promjenom općinske vlasti, odnosno porazom Midhata Husića (PDA BiH) na izborima i dolaskom Bege Gutića (SDA) za načelnika.

I kako to obično biva s promjenom vlasti dolazi do obračuna sa neistomišljenicima, ko kojem taboru pripada ili je pripadao, a zaboravlja se na činjenicu da klub, bilo koji, ne sačinjavaju dva ili tri pojedinca iz uprave, veće djeca koja treniraju, a ŽKK RMU Banovići je po masovnosti u vrhu bh.lige.

Ukoliko je potrebna revizija slažemo se da je treba uraditi, ali isto tako sve političke igrice i igrice se moraju zanemariti kada je u pitanju sport. Banovići su, nažalost, takva sredina gdje se sve dijeli na PDA BiH i SDA BiH. Na žalost! To su sve komšije, djeca im idu zajedno u školu, treniraju, ali…

Politika je duboko involvirana u sve pore banovićkog života i to nije nikakva tajna. Vodi se, čini nam se, borba na život ili smrt. Sport nije izuzetak, a trebao bi biti oblast koja nema dodira sa politikom.

Očito je da je pred ŽKK RMU Banovići težak period. Odbrana titule je u domenima naučne fantastike, a sa 20.000 KM podrške u 2021. godini Banovićanke više neće biti ni slijepa kopija ekipe koja je imala nizove pobjede od 40-0 ili 50-0, koja je slavu Banovića pronijela širom BiH, a sudjelovala je i u WABA ligi.

Gutić ima šansu da ne bude isti kao mnogi drugi političari u BiH. Razgovor je rješenje za sve probleme, ali, pošto volimo košarku, smatramo kako trostruke prvakinje i osvajačice kupa, djevojke Banovića sestre Ikanović, Rahmanović, Ibrić itd… ne zaslužuju da im se “krešu krila”.

E.Sk

Leave a Reply