Katalonci trenutno drže lidersku poziciju u šampionatu Španije. Ostvarili su devet pobjeda, imaju jedan poraz. U minulom kolu, u velikom derbiju Barselona je deklasirala Real sa 86:69. U Euroligi, izabranici Svetislava Pešića trenutno zauzimaju sedmo mjesto sa šest pobjeda i četiri poraza.

Uoči duela sa šampionom ABA lige, Barselona slovi za velikog favorita.

“Ko kaže da je Barselona favorit? Uvijek me zanimalo ko odlučuje i procjenjuje u sportu ko je veliki ili mali favorit. Ako smo stvarno toliko veliki favoriti, onda bolje da ne igramo utakmicu, da se ne umaramo, nego da odemo na večeru, upišemo bodove nama i svi srećni”, našalio se na početku razgovora za sportklub.rs Svetislav Pešić, a potom nastavio:

“U sportu nema favorita. To šta piše na papiru i šta misle ljubitelji sporta ne igra nikakvu ulogu na terenu. Na terenu postoje dva tima koja žele da stignu do pobjede i koja se bore do posljednjih atoma snage da ostvare cilj. Ko bolje odradi postavljene zadatke, ko bolje odigra u odbrani, ko napravi manje grešaka u napadu, stiže do pobede. Tako će biti i u duelu koji slijedi. Budućnost je u Euroligi pobjedila Baskoniju i CSKA. Nema favorita, očekujem veliku borbu u težak meč”.

Na pitanje kako je zadovoljan ostvarenim u dosadašnjem delu sezone, Svetislav Pešić je rekao:

“Sada je period sezone kada nije vrijeme da budete zadovoljni ili nezadovoljni. Sada je period kada treba da se radi. Period kada se ispravljaju uočeni nedostaci, unapređuju dobre stvari u igri, a sve u cilju da se dostigne željeni nivo forme kada to bude i najvažnije, kada se budu djelili trofeji, kada se bude vodila borba za plasman na finalni turnir Eurolige. U ovom periodu, zadovoljstvo ostvarenim može da bude jako opasno, da stvori lažnu sliku, koju vrlo brzo platite na parketu. Ono što mislim o dosadašnjem dijelu sezone je da Barselona mora i može mnogo bolje i više. Tome i težimo na svakom treningu, na svakoj utakmici”.

Nedavno je u Baru gostovao Torino. Bila je to prilika da napravimo razgovor sa legendarnim Lerijem Braunom koji je naglasio da mu je jako žao što više trenera iz Evrope nije došlo da radi u NBA ligi, a da nikada u karijeri nije video bolju generaciju u odnosu na generaciju iz Bormija, prenosi sportklub.rs.

Braun nije žileo da licitira sa imenima, ali je jasno bilo da misli na Svetislava Pešića, jer je tokom razgovora uz generaciju iz Bormija, apostrofirao i generaciju iz Indijanapolisa koja je pod komandom Pešića stigla do titule prvaka sveta, a u četvrtfinalu pobjedila upravo Drim tim iz SAD.

“Hvala Braunu na lijepim rečima. Meni je bila čast i privilegija da radim sa momcima čija će imena ostati zlatnim slovima upisana u istoriji svjetske košarke. U sportu nema minulog rada. Svaki dan je prilika za novo dokazivanje. Evo, prije nekoliko dana smo dobili Real u velikom derbiju, a sada nas čeka novo iskušenje u vidu silno motivisane ekipe Budućnosti, koja će imati veliku podršku sa tribina i koja, ako ponovi partiju kao protiv Baskonije ili CSKA, može da pobjedi i Barselonu. Ponavljam, u sportu reč favorit ne postoji”, zaključio je Pešić.

Dvorana “Morača” će biti ispunjena do poslednjeg mjesta. Aleksandar Džikić i njegovi puleni će imati veliki vetar u leđa, a ono što je jasno kao dan je da će Svetislav Pešić doživeti prave ovacije prilikom ulaska u dvoranu “Morača”.

Jedan od najboljih trenera planete je to zaslužio.

Svetozar Janičić/sportklub.rs

Komentariši