Proteklih dana imali smo priliku pdgledati nastupe tri nacionalne selekcije u tri različita sporta. U rukometu, fudbalu i košarci…

Piše: Edin Skokić

Ponosni smo bili na naše rukometaše koji su ostavljali srce na parketu protiv velike Njemačke. Zabrinuti zbog teške povrede Ive Karačića. Izgubili smo, ali smo bili ponosni na momke Bilala Šumana.

Došao je na red fudbal/nogomet. Obrukali smo se protiv Irana (0:2) na domaćem terenu. Sve i da smo igrali sa Ž reprezentacijom morali smo ostaviti bolji dojam, ali… Vratit ću se fudbalu/nogometu kasnije.

Na scenu su izašle naše košarkašice. Od prve minute u dvorani Hills u Sarajevu su Estonkama stavile do znanja da nemaju ni gram šansi. Na pedalj su od Eurobasketa…

Rukomet i košarka jesu popularni sportovi, ali nisu biznis kao što je fusbal/nogomet.

Šta smo u fudbalu/nugometu izgubili od 2014. godine i Mundijala u Brazilu. Milione i miliona maraka.

A imali smo novac na tacni… Prvo Republika Irska, pa Sjeverna Irska i… Odoše milioni.

Fudbal je jedini sport u kome možete na osnovu plasmana zaraditi basnoslovne sume za federaciju, za razvoj…

Šta mogu košarkašice BiH s plasmanom na Eurobasket. Zadeverati Savez kako da obezbijedi uslove za pripreme, odlazak, boravak… To je ta suštinska razlika.

Fudbal treba postaviti na jednu, a sve sportove na drugu stranu.

To što je naš fudbal “bolestan”, što mu nije pomogao ni Komitet za normalizaciju, nije problem države. Borite se za milione koji vam se nude i finansirajte izgradnju stadiona, infrastrukture i dr.

Država mora pomoći dvoranske sportove. I državne kompanije. BH telecom je nudio, čini mi se, 3 miliona KM za generalno pokroviteljstvo BHT Premijer lige BiH u fudbalu. Izgubio je bitku s m:telom.

Dakle, ostalo je neutrošeno, neusmjereno, 3 miliona KM. Sa tri miliona KM imali bi klub u EHF ligi prvaka, još jedan klub u Aba ligi ili FIBA ligi prvaka, klub u takmičenjima u CEV kupovima. To bi bila promocija države, gradova, našeg sporta…

Fudbal, ovakav kakav je, neka se bori za svoje mjesto pod suncem. I klubovi. Oni mogu uložiti 5 miliona KM u roster i vratiti 15 miliona KM. Ali, naravno, moraju se plasirati u grupnu fazu jednog od takmičenja. Za to je potreban sistem, rad, red, disciplina… Toga nikad nismo imali u sportu, a u fudbalu ponajmanje.

I zato razdvojim fudbal od dvoranih sportova i vjerujte uživat ćemo u evropskim utakmicama naših klubova, razvoju i stalnim plasmanima na velika takmičenja.

Ovako se ulažu milioni u fudbal i fudbalere, a bruka se i država, i klub, i grad… Uz to fudbal pojedincima služi za raspirivanje mržnje, nacionalizma, fašizma…

E.Skokić

 

Leave a Reply