Zdravlje je najpreče. Svi se molimo za zdravlje, želimo zdravlje svojim najbližim, pa i onim koje, recimo, ne simpatišemo.

Piše: Edin Skokić

Kada vratim film unatrag, na mart ove godine, kao apsolutni medicinski laik, bezuslovno sam podržavao diskusiju o nastavku prvenstva i kasniju odluku o prekidu. Zdravlje je najpreče!

Znamo šta je kasnije uslijedilo. Pune diskoteke, prepune plaže, orgijaški predizborni skupovi…

Gdje je bila košarka? Zatvorena u dvoranu, pod striktnom kontrolom, dok smo u vanjskom svijetu gledali sve te bahanalije.

Neminovno je da koronavirus uđe u bh.klubove. Nadamo se najsretnijim epilozima, ali, ovoga puta, mislim da košarka ne smije stati. Ako u novembru prekinemo sezonu to će biti pogubno za sve. Klubove, igrače, navijače, sudije, komesare…

Gdje je rješenje? Moratorij na takmičenje. Donošenje odluke da niko ne ispada iz Lige BiH i da se nakon rješavanja slučaja Igokea eventualno donese odluka da 14 člana Lige BiH popuni ekipa koja bude prva u mini-ligi sastavljenoj od prvala A1, RS i HB.

Mislim da bi to bilo najpoštenije. Zašto?

U slučaju da COVID u izolaciju pošalje cjelokupan tim, njihovo mjesto bi mogli zauzeti mlađi, oni sa manjom minutažom, a koji nisu inficirani. Treneri i klubovi ne bi imali imperativ rezultata, igralo bi se takmičenje kakvo-takvo, termini bi se mogli dogovarati i usklađivati, a košarka bi preživjela.

Sve drugo, gledano iz moje perspektive, apsolutni je harakiri.

E.Sk

Leave a Reply