Engleski književnik Samuel Johnson još u 18. stoljeću je napisao da je “patriotizam posljednje utočište hulja”. Svjedoci smo kako se država, takva kakva jeste, minimizira, kako se njeni interesi prodaju, kako se mnogu razmeću patriotskim izjavama a kada to djelima treba dokazati nema ih ni u mišijim rupama.

Ipak, ima onih koji Bosnu i Hercegovinu respektuju, pa ako hoćete i vole, i to dokazuju djelima, a ne statusima po društvenim mrežama.

Cortny Hourt je američka košarkašica koja je reprezentativka Bosne i Hercegovine. Ko zna šta bi bilo da Hourt nije igra u Rusiju u završnoj etapi kvalifikacija.

Pred pripreme je znala da će u slučaju dolaska Jonquel Jones izgubiti mjesto u reprezentaciji, ali je, recimo, došla na Vlašić. Hourt koja potiče iz bogate familije, da ne baratamo ciframa, prošla je najteži dio priprema sa reprezentacijom i kada je vidjela da Jones dolazi superkorektno se oprostila sa suigračicama i selektorom. Do neke naredne akcije.

Mogla je da uopšte ne dođe jer dobila je bh.pasoš. No, djelima je pokazala svoje vaspitanje, svoj mentalitet, svoj obraz.

S druge strane Jonqel Jones je mogla smisliti mali milion razloga da ne dođe iz WNBA gdje igra fantastično. Iza nje je naporna sezona u kojoj se okitila titulom evropskih prvakinja. Ali ona je došla, kaže, zbog Bosne i Hercegovine, svojih suigračica, stručnog štaba, navijača…

Nije postavila ni jedno podpitanje, a kamoli pitanje, a riječ je o jednoj od ponajboljih igračica svijeta.

Na portalu BHbasket sutra ćemo objaviti ekskluzivni intervju sa Jones, našom damom iz Bahama, koja je zajedno sa Hourt očitala lekciju svim turbopatriotama za kompjuterskom tastaturom, ali i sportistima, pojedinim, kojima zasmeta dlaka u jajetu.

Imamo nadarenu generaciju, imamo hemiju, imamo dobre preduslove za kvalitetan rezultat. Treba nam i sreća. Vjerujem, duboko vjerujem, da su je ove djevojke već zaslužile.

E.Skokić

Leave a Reply