Vjerujem da bi i karizmatični Miroslav Ćiro Blažević, poznat po avanturističkim izazovima, odbio ponudu ekipe koja ima skor 1:12. „Sine, jednom sam spasio Prištinu, ne mogu spasiti od ispadanja klub koji ima skor 1:12“.

Piše: Edin Skokić, glavni i odgovorni urednik portala BHbasket

Taj klub nije nogometni, ali jeste košarkaški. Taj klub nije ispao već je napravio najveći podvig sezone. U situaciji 1:12 na devet kola prije kraja OKK Spars Realway je prvenstvo u Aba ligi 2 okončao sa skorom 8:14 i opstao u regionalnom takmičenju.

Nije, uvjetno rečeno, Ćiro, ali se avanture prihvatio Nedim Džemić kome je predsjednik kluba Nihad Selimović dao vruć krompir u ruke. Nailazilo je to na podsmjehe u inače ironičnim sarajevskim krugovima. Neki su se nadali da je to početak kraja kluba koga je osnovao košarkaški vizionar i koji je u deceniju i pol „izrodio“ više reprezentativaca od svih drugih, pa i navikanih košarkaški kolektiva.

Džemić nije davao zapaljive izjave kao što bi, recimo, Ćiro. Znam da bi Ćiro rekao svoju dobru i poznatu rečenicu: „Pregazit ćemo to, sine, k’o plitak potok“.

I krenulo je „gaženje“:

Spars – Borac 89:76 (na ovu utakmicu ću se kasnije vratiti)

Sutjeska – Spars 79:88

Spars – Split 81:84

Helios Suns – Spars 77:80

Spars – Široki 66:64

Dynamic – Spars 72:78

Spars – Novi Pazar 84:78

Lovćen – Spars 82:66

Spars – Sloboda 84:70

Dakle serija 7:2 i opstanak u Aba ligi 2. Napisao sam da ću se vratiti na prvu ovogodišnju utakmicu Sparsa koja je igrana na Grbavici 2. januara. Pobjeda Sparsa nad favoriziranim Borcem iz Čačka odmah je probudilo sumnje da je riječ o namještaljci.

Potvrda da je Spars pod Džemićevim vodstvom autoritativna ekipa na svom parketu stigla je na final-fouru Kupa Mirza Delibašić. Ko je gledao finalni susret Spars Realway – Igokea bit će mu jasno o čemu pišem.

Dugo nisam gledao jedno takvo muško ulaženje u utakmicu, bez straha i kompleksa. Nasuprot sebe tim iz Sarajeva je imao nekoliko puta skuplji tim, ali… Spars Realway je od prvog do posljednjeg trenutka vodio i stigao do prve seniorske titule.

Tek tada je i onim nevjernim Tomama bilo jasno da je Spars Realway potpuno regularno savladao Borac iz Čačka. Jer kada su onako „prebili“ Igokeu, koja je Aba ligaš, zašto na svom terenu ne bi mogli dobiti i Čačane koji jesu najbolji tim Aba lige 2, ali ne i nepobjediv.

Upravo je to formula uspjeha Sparsa pod vodstvom Nedima Džemića – nema nepobjedivih. Kada tako ulazite u utakmice, onda vas posluša i lopta, pogleda i rezultat.

Zbog toga je Džemićevo spašavanje Sparsa podvig sezone. „Sine, to ne bi mogao ni Ćiro“, rekao bih. Ne bi mogao preokrenuti 1:12 u 8:14, odnosno u devet utakmica ostvariti sedam pobjeda i dva poraza, te osvojiti Kup Mirza Delibašić i uporedo igrati Ligu BiH.

Spars je u ovoj sezoni spasio obraz košarkaškog Sarajeva. Bosna Royal je igrao u A 1 ligi, Play Off nije imao šansu za ozbiljniji iskorak u Ligi BiH za žene dok je bez riječi ugašen ŽKK Željezničar.

I opet se uspjeh Sparsa ne može podnijeti u ironičnim sarajevskim krugovima. Više od ovog kluba iz kantonalnih i općinskih proračuna dobijaju instant škole košarke koje mijenjaju ID brojeve kao čarape. Sarajevo napokon mora spoznati značaj kolektiva kakav je OKK Spars Realway. Bosna, zvala se Bosna Royal ili nekako treće, uvijek će biti broj 1 i imati svoje mjesto u bh.košarci, ali je i Spars mukotrpnim radom ušao u historiju i ostaje tu.

Malo je predsjednika klubova koji bi pri skoru 1:12 ekipu povjerili treneru koji nije bio poznat široj košarkaškoj publici. Malo bi trenera i prihvatilo taj poziv. Pa ne bi Ćiro! Džemić je to prihvatio i potvrdio svoje trenerske kvalitete, a Nihad Selimović epitet vizionara.

Kraj sezone nas je onemogućio u namjeri da odgledamo sraz naša četiri najbolja kluba: Igokee, Širokog, Sparsa i Slobode. Siguran sam da bi to bio vrhunski play-off. No, ako biram podvig sezone, onda je to podvig Sparsa Realwaya u Aba ligi 2.

Na kraju ću napraviti digresiju. Preokret u rezultatima Igokee i Slobode donijeli su treneri. Dragan Bajić je spasio Igokeu od ispadanja iz Aba lige, a Damir Mulaomerović Slobodu od ispadanja iz Aba lige 2 i možebitnog igranja u Ligi za opstanak. Zato je još veća šteta što nismo gledali trenerska nadmetanja Bajića, Mulaomerovića, Džemića i Vlašića, pa ako hoćete i Ognjena Radića koji je s Bratuncem ostvario najbolji rezultat u historiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here