Aleksandar Aco Petrović je u Zagrebu, bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH vratio se nedavno iz Brazila, a pitanje je kad će se uopšte vratiti u Južnu Ameriku, jer kriza oko korona virusa je eskalirala.

“Kao i ostali, obavljam ovih dana samo ono najosnovnije. Jednostavno je takvo vrijeme da svi moramo ostati unutar naših malih zajednica i čekati da ova pošast prođe. Čekaju nas teški tjedni, a s obzirom da sam donedavno bio “preko”, mislim da će se tamo stvari zakuhati tek kad se u Europi situacija bude stabilizirala. Posebno me strah situacije u SAD-u, mislim da tamo ne percipiraju ozbiljnost stanja, a i njihov sustav javnog zdravstva nije kao europski”, kaže hrvatski stručnjak za Sportske novosti.

Aco Petrović je jedan od onih koji je trebao imati vruće i radno sportsko ljeto. Brazil je pod njegovim vodstvom trebao doći u Split i igrati tu olimpijske kvalifikacije od 23. do 28. juna, no trenutno su za tako što male šanse.

“Odmah ću reći ono što mislim, a to je da je u startu napravljena velika, ogromna pogreška. Ljudi koji odgovaraju za najveću svjetsku sportsku manifestaciju, a Olimpijske igre su upravo to, trebali su prvi preuzeti odgovornost i izaći pred javnost i kazati da otkazuju Igre. Kao što je to učinila UEFA. Na taj način bi se svim ostalim sportovima, govorim sad to iz perspektive košarke, ostalima omogućilo da rukovode krizom na najbolji mogući način. Da se NBA sezona nastavi kad se za to steknu uvjeti, hoće li se ona igrati u sedmom, osmom ili devetom mjesecu, bilo bi iz te prizme posve nevažno. Ostavila bi se tako mogućnost da završe svoje sezone kad se za to steknu uvjeti i na taj način bi bilo ostavljeno dosta manevarskog prostora. Ovako, svi znamo, ili reći ovako, svatko racionalan zna da se Igre neće održati ili da se ne mogu održati. Sve ostalo je nojevsko zabijanje glave u pijesak. Ne želim uopće misliti kakav scenarij čeka obje Amerike za par mjeseci, ili kad se virus preseli u Afriku…”

Odgovori