Nismo se mogli načuditi saopštenju devet klubova iz Lige BiH koji se u dopisu KS BiH zalažu da Aba 2 ligaši igraju regularni dio sezone. Posebno se ističe jedan dio u kojem stoji da je “jedan klub za velike novce kupio nastup u Aba ligi 2”.

Klub na koji aludiraju je tuzlanska OKK Sloboda. Podsjećanja radi OKK Sloboda je lani igrala u Aba ligi 2 i prvenstvo je okončala na osmoj poziciji. Dakle, izborila je opstanak ako se gledaju pravila regionalnog takmičenja.

U prekinutoj sezoni Lige BiH Sloboda je bila četvrtoplasirana, a neki klubovi, potpisnici dopisa, po tabeli su ispali iz Lige BiH. Upravo je Sloboda, ako već hoće, bila najglasnija da niko iz Lige BiH ne ispada, te da ni u sezoni 2020/2021. nema ispadanja i da se igra Liga 14.

Sloboda je dobila pozivnicu i nije jedina koja je morala izdvojiti novac za to. Učinili su to Mladost iz Zemuna, Podgorica i Studentski Centar iz Podgorice. Ako je Sloboda “kupila” nastup u Aba ligi 2 zašto to nije učinio, recimo, Borac iz Banja Luke koji nudi iste novce.

Činjenica je da se pozivnica plaća, ali je i činjeca da pozivnicu ne može dobiti svako. Zašto to nije probao bilo koji od devet klubova potpisnica famoznog dopisa KS BiH? Zašto se nisu kandidirali, pa i dali više novca od Slobode kako bi vidjeli kakav će odgovor biti od boarda Aba lige.

Rukovodstvo Aba lige, dragi naši klubovi, izabrali su klub sa tradicijom, klub u kojem su stasali najbolji košarkaši koja je ova država imala, klub koji je bio najgledaniji u prošloj sezoni Aba lige 2. Pored novca, rukovodstvo Aba lige cijeni i neke druge kriterije.

Ako već hoćete, Sloboda je dobila garancije da će igrati Aba ligu 2 i samo je trebala prijava za takmičenje. Ali pošto je bilo više aspiranata za drugi rang regionalne košarke rukovodstvo Aba lige je odlučilo da se pozivnice plaćaju. Zbog toga je Sloboda odabrana kao prva od četiri kluba kojima su dodijeljenje pozivnice, prije Mladosti, Podgorice i Studentskog centra.

Ako je čast što BiH ima predstavnika u FIBA Champions League zar nije čast i da BiH ima što više predstavnika u Aba ligi 2. Mi navijamo i da OKK Borac igra u Aba ligi 2 jer će samo tako naši klubovi napredovati.

Međutim klubovi potpisnici pisma upućenog KS BiH su pogrešno percepirali stvari u regionalnoj košarci, u potpuno pogrešan kontekst gurnuli Slobodu, a indiorektno Spars Realway i Široki.

Pitanje svih pitanja glasi: Zašto Promo, Bosna Royal, Kakanj, Zrinjski, Čapljina i Posušje podržavaju stav da Igokea ne igra regularni dio prvenstva BiH, a da to Aba 2 ligaši moraju.

Jasno je zbog čega to podržavaju Leotar, Bratunac i Mladost. Oni su, ako vas sjećanje na vara, odbili da počne prvenstvo kada je KS BiH insistirao prije dvije godine da Igokea igra regularni dio Lige BiH. Tada je odlučeno da Igokea ne igra Ligu BiH, a prvenstvo je potom organizirano bez ijednog problema.

Na kraju krajeva propozicije su jasne. Ako se klubovi ne dogovore važe propozicije od prošle godine. Po tome Igokea mora igrati Ligu BiH, a iz Lige BiH su ispali Vogošća, Kakanj i Mladost.

Novi učesnici Lige BiH su Bosna Royal, Student i Borac.

Ili će se, pak, propozicije mijenjati, ali kako to traže pojedini klubovi?! Liga 12 ili Liga 14? Treba li raspakovati stvari nakon ovakvih dopisa i etiketiranja klubova svijetle tradicije???

I da ne bude zabune. Prvi smo objavili tekst sadržine: Liga BiH nema alternativu.

E. Skokić

 

Leave a Reply