Glavi grad Bosne i Hercegovine mogao se podičiti sa mnogbrojnim klubovima u bivšoj SFRJ, a i kasnije u samostalnoj BiH koji su nastupali takmičenjima i postizali zapažene rezultate.

Pored Bosne, kao košarkaškog brenda koja je bila jedna od najboljih ekipa bivše države, u Drugoj ligi Jugoslavije nastupali su Željezničar, Igman Ilidža i Famos Hrasnica. Od ovog trojca je ostao ilidžanski Igman Burch.

U republičkoj ligi BiH bio je Novi Grad i Sarajevo, danas ti klubovi ne postoje, zatim u nižim ligama Alhos, Vraca…

U samostalnoj BiH pored Novog Gada i Sarajeva u elitnom rangu igrali su Ćeskopromex, Cenex, također ne treba zaboraviti ni Čarli iz Hrasnice. Bilo je tu još klubova poput Trilanda, Play Offa. Možda smo neke i zaboravili, ali nažalost  nabrojani timovi su prošlost.

Što je najporaznije u ženskoj košarci jeste gašenje Željeničara, koji je kao i Bosne, bio član elitnog ranga bivše države. Šta reći nego porazno za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Ono što drži Sarajevo na košarkaškoj mapi je Spars Realway osvajač Kinđetovog kupa, koji dugi niz godina je u samom vrhu bh. košarke, kao uspjesi sa omladinskim kategorijama.

Također koncept Igman Burcha je za svaku pohvalu. Bosna je preživjela sa Royalom, ali zbog raznoraznih razloga više nije ni blijeda sijenka što je nekada bila. Ove sezone vratila se u društvo najboljih. Tu su još Bošnjak iz Hadžića sa neumornim Amirom Rešidovićem, kao i Vogošća. U ženskoj konkurenciji Play Off je u elitnom razredu ženske košarke.

R.BH.

Leave a Reply