Na jučerašnji dan prije tačno 36 odina, u prvom kolu državnog šampionata Jugoslavije u košarci u sezoni 1985/1986 Dražen Petrović zabilježio je rekord po broju postignutih pogodaka koji vjerovatno nikada neće biti oboren.

Košarkaš Cibone je upisao čak 112 poena u visokoj pobjedi protiv Olimpije (158:77).

Veliki Dražen, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, bio je naoštren da na tom meču sruši rekord do tada neprikosnovenog Radivoja Koraća. Čuveni Žućko, košarkaš OKK Beograda, je 1962. godine u pobjedi nad ekipom Mladosti iz Zagreba upisao 74 pogotka.

Dvadeset tri godine kasnije Dražen je uspio da obori taj rekord već u 24. minutu meča, na kojem je ukupno ostvario šut iz igre 40/60, uz šut za tri 10/20.

Istina, Draženu je posao bio donekle olakšan, budući da je zbog greške tadašnjeg sekretara Olimpije Radovana Lorbeka, koji je zakasnio sa registracijom igrača, protiv Cibone morao da izađe na teren tim iz Ljubljane sastavljen od kadeta i juniora.

Ipak, to ne umanjuje nadahnutu partiju Petrovića, koji je od prvog minuta bio naoštern da ispiše istoriju. Iako na tom meču nisu bile prisustne TV kamere, nešto više od 2.000 gledalaca u zagrebačkom Domu sportova jedino je uživo posmatralo “šou jednog čovjeka”.

Mnogi od njih tvrde da su čuli kako je Dražen nedugo nakon početka meča treneru Željku Pavličeviću rekao da će iskoristiti jedinstvenu priliku da postavi novi rekord.

Publika je svaki poen Petrovića proslavljala veoma bučno, a pojedine koševe koje su postizali ostali igrači Cibone propratila je zviždukom. Željeli su da samo Dražen pogađa.

A on je napunio koš Olimpije do vrha i stvorio košarkašku priču koja se i danas prepričava..

Leave a Reply