Biti najbolji sportaš, napraviti nakreativniji transparent, napisati najbolji literarni rad, napraviti najbolju masku – izazov je prvog Lino višebojca u BiH na koji je OŠ Tušanj iz Tuzle odgovorila obiljem kreativnih transparenata i maski, nadahnutih literarnih radova, specijalnih koreografija i sportaškim vještinama svojih najboljih takmičara. Tuzlanska mala dvorana SKPC Mejdan bila je ispunjena do posljednjeg mjesta nasmijanim, sretnim licima učenika i zaglušujućim navijačkim pokličima, javlja portal tuzlalive.ba.

Cilj projekta je potaknuti učenike osnovnih škola za bavljenje sportskim aktivnostima i razvijanje njihovih sportskih navika te promociju školskog sporta i učeničkog stvaralaštva.

Učenice i učenici iz osnovnih škola u dobi od 6. do 9. razreda natjecali su se u osam disciplina: u trčanju, skoku u dalj, izvođenju slobodnih udaraca na gol, davanju koševa, potezanju užeta, a pokazali su i svoje kulturno-umjetničko stvaralaštvo. Predstavljen je i najbolji literarni rad na temu „Svijet po tvom“. Pobjednici prvog Lino višebojca u Tuzli iz OŠ „Tušanj“ su Ervina Tučić iz  9-a i Benjamin Tadić, učenik 6-c razreda. Mirna Kapetanović iz devetog razreda napisala je najbolji literarni rad „Svijet po mom“.

– Presretni smo što smo baš mi škola koja je odabrana za Lino višebojac pilot projekat na našem kantonu. Moram reći da sam zahvalan organizatorima i ponosan na kolege i kolegice i posebno na učenike, jer su na ovakav način odgovorili na izazov Lino višebojca. Naročito kad imate u vidu da je trebalo osigurati ovaj prostor u Mejdanu i sve, od radova, transparenata i djece dovesti ovdje, te da sve štima na pravi način –  izjavio je Senad Mulić, direktor OŠ „Tušanj“ iz Tuzle.

Pobjedničke pehare i poklone učesnicima i pobjednicima prvog Lino višebojca predali su poznati tuzlanski sportaši iz OKK Sloboda, trener Damir Mulaomerović i košarkaš Almir Hasandić koji su tokom manifestacije bodrili takmičare, asistirali im, dodavali lopte, navijali.

– Nije mi prvi put da sudjelujem na manifestaciji Lino višebojac. Ovo je odličan projekat i zahvalan sam organizatorima što su uključili i škole iz BiH. Uživao sam s mališanima i drago mi je što sam bio dio ove lijepe priče – izjavio je Damir Mulaomerović.

Almir Hasandić je, kao i popularni Mula, gromko pozdravljen od mališana koji su ispunili malu dvoranu Mejdana.

– Oduševljen sam atmosferom i djecom na Lino višebojcu. Da je trajalo cijeli dan i noć ostao bih s njima. Sjetio sam se svog djetinjstva, radovao sam se i kao i ovi mališani danas. Sve je bilo na vrhunskom nivou i odazvat ću se kad god me na ovakav dogaađaj pozovu – kazao je Almir Hasandić, koji je od uzbuđenja u svlačionici zaboravio svoj ruksak sa opremom, pa su ga organizatori predali njegovom treneru Vladi Mičanoviću.

Lino višebojac je projekt koji se realizira pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Tuzlanskog kantona a u organizaciji Podravke BiH i Sportskih novosti. Lino višebojac, Podravkin projekt koji je postao simbolom promicanja pozitivnih vrijednosti, u devet sezona osvojio je srca više od 170.000 osnovaca i postao najomiljeniji projekt za djecu u Hrvatskoj. Realizacijom pilot projekta – prvog Lino višebojca u BiH, projekt je dobio međunarodni karakter. Lino višebojac je u prethodnim danima održan u Bihaću i Banjaluci, danas je bio u Tuzli, a u narednim danima će se održati u Zenici, Sarajevu, Ljubuškom i Širokom Brijegu.

Podršku realizaciji projekta u BiH, kojeg su 2006. godine radi poticanja školskog sporta, razvijanja sportskih navika kod učenika osnovnih škola, te promocije njihovog kulturnog stvaralaštva, na inicijativu legendarnog kapetana vatrenih Zvonimira Bobana započeli Podravka i Sportske novosti, dali su Federalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te pet županijskih/kantonalnih ministarstava i pedagoških zavoda.

U petak, 8. maja, Sportske novosti će na duplerici objaviti fotoreportažu sa manifestacije Lino višebojac u Tuzli, te svim sudionicima, učenicima i roditeljima, nastavnicima i drugima, sugeriramo da već u četvrtak na kioscima rezerviraju svoj primjerak Sportskih novosti.

Leave a Reply