Košarkaši Bratunca, najprijatnijeg iznenađenja Lige BiH, večeras od 19 sati gostuju u Mejdanu. Trener Ognjen Radić prije ovog duela je izjavio:

– Idemo rasterećeno, kao protiv Igokee i Širokog i iz toga ćemo pokušati ostvariti što bolji rezultat. Mi smo Slobodu kući dobili sa 10 razlike, ja ne bih bio nezadovoljan i da izgubimo do deset razlike jer bismo tada bili u boljem međusobnom duelu sa njima. Međutim, u ovom momentu gledajući i povrede i odlazak Gajića nemamo mi čime da prijetimo Slobodi. Idemo odigrati pravu utakmicu, pa šta bude biće.

Bratunac je na početku sezone želio obezbijediti samo opstanak i to što prije, ali već sada počelo se razmišljati i o plasmanu u Ligu 6.

– Ispostavilo se da je to protiv Igokee 10. pobjeda u prvenstva i gledajući sada rezultate imamo velike šanse za Ligu 6. Mi smo na početku ušli u ligu sa mišljenjem da što ranije obezbijedimo opstanak, da ne ulazimo u zadnja 2-3 kola sa mišlju o tome da li ćemo ostati ili nećemo. Nismo pominjali to, ali uvijek negdje razmišljaš odigraćemo maksimalno pa ako se ukaže prilika za Ligu 6 pokušaćemo to iskoristiti. Potrefilo se tako da je ekipa uspjela napraviti hemiju, imali smo igru, opasni smo iz tranzicije, imali smo dubinu, opasni smo iz pick&rolla i na sve to došao nam je Nikola Gajića koji je iz Bratunca i koji nije imao angažman. Igrao je na otvoreni ugovor. Naravno, mi ne bismo imali novca da platimo takvog igrača, ali je on iz nekih lokalpatriotskih razloga pristao da igra za Bratunac dok ne pronađe novi klub. Sa njim smo dobili sedam od devet utakmica. Digli smo se u tom periodu. Sada, što da ne. Ako imamo priliku da od narednih pet utakmica sa jednom ili dvije pobjede dođemo do Lige 6 što ne iskoristiti.

Sa pravom se onda postavilo pitanje koliko Bratunac može bez Nikole Gajića, koji je kao što Radić kaže jedan od najboljih igrača lige. Otišao je on u Rumuniju i sada je u Bratuncu ostala jedna praznina.

– Mi imamo nekih igrača da probamo to nadoknaditi. Naravno, teško je Nikoline kvalitete nadomjestiti. On donosi čvrstinu u odbrani, pametan je sa strane pomoći, ima velike dimenzije, vrlo zahvalan timski igrač, u pravom je ‘spejsingu’ u svakom momentu. Dosta smo veću širinu sa njim imali. Plus, kvalitet i iskustvo u napadu. Pokušaćemo, teško je nadomjestiti, ali borićemo se svim silama.

Na kraju, Ognjen Radić je prokomentarisao i dosadašnji tok Lige 12.

– Liga 12 je ove godine kvalitetnija nego prošle godine. Prošle godine smo imali 2-3 ekipe za koje smo znali bukvalno da će ispasti ili biti kandidati za ispadanje. Sada je situacija znatno drugačija poslije poraza Mladosti od Proma, i pogotovo poslije poraza Leotara od Zrinjskog. Sada je to užasno komplikovano i neće se znati do samog kraja.Jedna pobjeda će bukvalno odlučivati ko se bori za Ligu 6, a ko se bori za opstanak. I prošle godine je Kakanj imao tri pobjede viška u play outu, pa smo ih mi pretekli i Kakanj je bio u opasnosti. Da su predzadnje kolo izgubili, ispali bi iz lige. Zato je Liga 6 za nas odlična stvar ako bismo uspjeli da se plasiramo tamo i da tako prebrodimo brige o opstanku. Zrinjski ima dvije pobjede više od proma, recimo, a dvije manje od nas. Ali, to je ekipa koja je digla značajno igru. Po meni je ekipa Slobode sigurna u Ligi 6, zajedno uz Igokeu, Široki i Sparse, a mi ćemo se za 5. i 6. mjesto boriti sa Leotarom, Mladosti i Zrinjskim. Od te četiri ekipe dvije će ići u Ligu 6. Teško je reći ko će to biti. Mi smo možda u najboljoj situaciji jer imamo dvije pobjede viška u odnosu na njih, ali nikada se ne zna. Mi imamo kod kuće Čapljinu i Kakanj do kraja i ja se nadam da bismo mi uz te dvije domaće pobjede, ukoliko ih ostvarimo, da obezbijedimo Ligu 6, zaključuje razgovor Ognjen Radić.

sport1.ba

Odgovori