Španski košarkaški prvak Real Madrid prisjetio se u nedjelju svog bivšeg igrača Dražena Petrovića koji je prije 27 godina poginuo u saobraćajnoj nesreći nakon što je prethodno madridskom klubu donio titule Kupa pobjednika kupova i španski Kup kralja.

“Navijači Real Madrida mogli su uživati u njegovoj igri tokom sezone 1988/1989. a u bijelom dresu je imao partije koje su mu napravile mjesto u historiji Real Madrida. Među partijama se ističe finale Kupa pobjednika kupova u kojem je postigao 62 koša u pobjedi nad Snaidero Casertom. Te sezone je osvojen i španski Kup”, objavio je klub na zvaničnoj stranici uz videoprilog u trajanju 1,27 minuta.

U videu po nazivom “27 godina bez Petrovića” u pozadini se čuje tužna glazba i prikazani su Cibonin toranj u Zagrebu ispred kojeg je spomenik Petroviću te koševi koje je zabijao za Real Madrid kao i njegovi trenuci sreće tijekom utakmica.

Dražen Petrović, rođen u Šibeniku, poginuo je u Njemačkoj 7. juna 1993. u saobraćajnoj nesreći. Igrao je za Šibenku, a zatim u Ciboni iz koje je prešao u Real Madrid gdje je nosio broj 5, podsjeća Hina.

Petrović je iz Madrida otišao u NBA gdje je igrao za Portland Trail Blazerse i New Jersey Netse.

U najvećoj španskoj robnoj kući El Corte Inglés u Madridu posljednjih godina se prodavao njegov dres New Jersey Netsa s brojem 3. Netsi su taj dres povukli iz upotrebe nakon što je Petrović poginuo.

“U trenutku tragične nesreće imao je 28 godina, no već je bio legenda europske košarke”, napomenuo je Real Madrid.

Španski mediji također su se u nedjelju prisjetili hrvatskog košarkaša.

Sportske novine AS su na svojoj stranici objavile naslovnicu iz 1993. godine na kojoj je pisalo “Poginuo Petrović”. “Mozartovo nedovršeno djelo”, piše u nedjelju taj dnevnik u tekstu gdje navodi kako je “došao u NBA kao zvijezda, gdje mu nije bilo lako izboriti se za mjesto, a kada se izborio za njega, preminuo je”.

Leave a Reply