Veliko iznenađenje u javnosti izazvala je odluka selektora Aleksandra Đorđevića da sa šireg spiska odstrani nekadašnje nosioce igre Orlova.

Na Mundobasket u Kini sigurno neće otputovati igrači Fenerbahčea i Armanija, skraćen je širi spisak na 18 imena, poslednje skraćivanje doneće formiran kadar od 12 igrača, a kako telegraf.rs saznaje, Nedović i Kalinić nisu prethodno kontaktirani i obavješteni iz KSS-a o spisku, pa su ovom odlukom bili zatečeni preko medija.

Nedović i Kalinić su bili dio tima koji je osvojio olimpijsko srebro 2016. u Riju, a as Fenerbahčea uz ovu medalju ima i svjetsko srebro iz 2014. godine.

Iako je odluka iznenadila mnoge, igrači su u prošlosti imali određene trzavice sa selektorom.

Još 2015. godine, Đorđević je da potkači Kalinića zbog ulazaka u rasprave sa sudijama, ali i društvenih mreža, na Eurobasketu kada je Orlovima izmakla medalja u meču za treće mjesto.

Kalinić je izuzetno značajan za naš tim, vrijednost naše reprezentacije. Ima izuzetno dobar odnos prema radu i nema potrebe da tražite neku grešku u njemu. Na ovom prvenstvu je odigrao u prosjeku dva i po minuta manje nego prošle godine – rekao je Đorđević tada i prešao na odnose u ekipi.

Košarku igraju petorica igrača, u međusobnoj saradnji, nije to stalno individualna igra, pogotovo ne uloga igrača kakav je Kalinić, koji ima svoju specifičnost. On ne zavisi samo od sebe i samo od trenera, nego i od mnogih drugih aspekata.

– Sjećate se da sam ga pre šest mjeseci javno kritikovao zbog priče sa sudijama. To je stvar na kojoj mora da radi, ali nema veze… Dobio je tu tehničku, izmjenjen je, pa je posle dva minuta ponovo ušao… U čemu je problem? Zašto se ograničiti na jedan detalj? Grešaka je bilo od strane svih. Sa tim greškama smo došli dokle smo došli. Treba da ih eliminišemo – završio je tada Đorđević priču o košarkašu Fenerbahčea, koji iza sebe ima odličnu sezonu.

Kalinić je zbog povrede propustio Eurobasket 2017, ali je dolazio u Istanbul da bude uz ekipu, ta povreda ga je u sezoni 2017-2018 sprječila da bude okosnica Fenera, što je potpuno nadoknadio u sezoni 2018-2019, kada je bio jedan od najboljih igrača ekipe Željka Obradovića.

Zato je odluka i izazvala veliko iznenađenje, kao i u slučaju Nedovića, koji je doduše ipak nešto više kuburio sa povredama u posljednje vrijeme. Ipak, malo ko je očekivao da ovaj tandem zapravo ne bude u konačnih 12.

Ipak, Kalinić je u posljednje vrijeme imao problem sa vankošarkaškim skandalima, kada je isplivao jedan njegov eksplicitan snimak, a izazvao je i buru i nezadovoljstvo navijača izjavama o Kosovu, pa je moguće da je i to uticalo na Saletovo precrtavanje sa spiska, piše telegraf.rs.

telegraf.rs

1 COMMENT

  1. Normalno da je zbog Kosova. Sportista koji javno daje nesmotrene i ničim izazvane bahate političke izjave, suprotne nacionalnim intersima nije dobro došao u nacionalni tim Srbije. Ovo je košarka brale gdje se ne gaji samo pobjednički duh, nego i patriotska i moralna svijest. Ta nije ovo fudbalska reprezentacija gdje svaka šuša kaže i radi šta hoće. Bravo Sale. Idemo!

Komentariši