U košarkaškoj tradiciji Tuzle neizostavno je ime Rizaha Rize Nurkanovića. Nekadašnji košarkaš Slobode danas živi i radi u Kanadi.

U jednom od razgovora za portal BHbasket govorio je o svojoj karijeri u dresu tuzlanskog kluba.

“U Slobodi sam počeo igrati u januaru 1975. godine. Prije toga sam nastupao za Partizan iz Kreke. Košarku sam počeo trenirati 1972. godine. Za Slobodu sam igrao od 1975. do 1991. godine. Sezonu 91/92 sam igrao za Drinu iz Zvornika. Planirao sam prestati sa igranjem košarke i raditi u Slobodi. Međutim zbog rata u našoj dragoj BiH sve se odvijalo drugačije. Ja sam 1993. napustio Tuzlu i te godine sam počeo igrati u Sloveniji. Za reprezentaciju BiH igrao sam 1993. i 1994. godine. U toj godini sam i završio moju košarkašku karijeru”, izjavio je Nurkanović.

Na pitanje da li bi izdvojio neku od mnogobrojnih utakmica, i koji trener je imao uticaj na njegovu karijeru rekao je:

“Odigrao sam puno utakmica u punom DTV Partizanu, u punoj Univerzitetskoj dvorani i punom Mejdanu, i ne bih mogao izabrati jednu utakmicu. Svaka dvorana čuva svoje lijepe uspomene. Sloboda mi znači jako puno jer sam svoje najbolje igračke godine proveo u Tuzli. Posebno što je moja generacija napravila Tuzlu jedinstvenim košarkaškim gradom u bivsoj Jugoslaviji. Uz nas je niklo i Jedinstvo i postalo prvakom Evrope u ženskoj košarci. Tuzla i Sloboda će uvijek biti u mom srcu, to je moj nerazdvojni dio. Jako bitni treneri u mojoj karijeri su bili Vlado Đurović koji je vrhunski trener i psiholog. On je u tri godine Slobodu iz Republičke lige uveo u najkvalitetniju košarkašku ligu Evrope. Još jedan trener je imao izuzetan uticaj u mojoj karijeri. Pokojni Boro Džakovic je bio znalac i stručnjak. Zahvalio bih se i ostalim trenerima koji su učestvovali svim uspjesima i neuspjesima naše Slobode. I dan danas pratim šta se dešava sa Slobodom. Nadam se da će naš tim imati još više uspjeha”, zaključio je Nurkanović.

Bio standardni član petroke Slobda Dite, treneri su se mjenjali ali Rizo je bio nezamjenjiv!

N.S.

Leave a Reply