Rizo Nurkanović: Tuzla i Sloboda su mi u srcu

U košarkaškoj tradiciji Tuzle neizostavno je ime Rizaha Rize Nurkanovića. Nekadašnji košarkaš Slobode danas živi i radi u Kanadi.

Za portal BHbasket govorio je o svojoj karijeri u dresu tuzlanskog kluba.

“U Slobodi sam počeo igrati u januaru 1975. godine. Prije toga sam nastupao za Partizan iz Kreke. Košarku sam počeo trenirati 1972. godine. Za Slobodu sam igrao od 1975. do 1991. godine. Sezonu 91/92 sam igrao za Drinu iz Zvornika. Planirao sam prestati sa igranjem košarke i raditi u Slobodi. Međutim zbog rata u našoj dragoj BiH sve se odvijalo drugačije. Ja sam 1993. napustio Tuzlu i te godine sam počeo igrati u Sloveniji. Za reprezentaciju BiH igrao sam 1993. i 1994. godine. U toj  godini sam i završio moju košarkašku karijeru”, izjavio je Nurkanović.

Na pitanje da li bi izdvojio neku od mnogobrojnih utakmica, i koji trener je imao uticaj na njegovu karijeru rekao je:

“Odigrao sam puno utakmica u punom DTV Partizanu, u punoj Univerzitetskoj dvorani i punom Mejdanu, i ne bih mogao izabrati jednu utakmicu. Svaka dvorana čuva svoje lijepe uspomene. Sloboda mi znači jako puno jer sam svoje najbolje igračke godine proveo u Tuzli. Posebno što je moja generacija napravila Tuzlu jedinstvenim košarkaškim gradom u bivsoj Jugoslaviji. Uz nas je niklo i Jedinstvo i postalo prvakom Evrope u ženskoj košarci. Tuzla i Sloboda će uvijek biti u mom srcu, to je moj nerazdvojni dio. Jako bitni treneri u mojoj karijeri su bili Vlado Đurović koji je vrhunski trener i  psiholog. On je u tri godine Slobodu iz Republičke lige uveo u najkvalitetniju košarkašku ligu Evrope. Još jedan trener je imao izuzetan uticaj u mojoj karijeri. Pokojni Boro Džakovic je bio znalac i stručnjak. Zahvalio bih se i ostalim trenerima koji su učestvovali svim uspjesima i neuspjesima naše Slobode. I dan danas pratim šta se dešava sa Slobodom. Nadam se da će naš tim imati još više uspjeha”, zaključio je Nurkanović.

N.S.

Odgovori