U subotu se nastavlja košarkaško prvenstvo BiH. U Kakanj stiže ekipa Bratunca koja je u dosadašnjem toku prvenstva zabilježila sedam poraza i tri pobjede. Jedna od ovih pobjeda ostvarena je u prvom kolu upravo protiv KK Kakanj. Bilo je to na otvaranju ove sezone u Bratuncu, kada su Bratunčani bili dobri domaćini, ali bodove ostavili na svom kontu. Kakanjci su im se zahvalili na gostoprimstvu i korektnom navijanju, a ovaj revanš čekaju da bi zabilježili pobjedu na otvaranju nastavka ovogodišnje košarkaške sezone.

U iščekivanju nastavka prvenstva odrađen je i prelazni rok. Roster Kakanjaca, do pisanja ovog teksta je ostao nepromijenjen. Razgovaralo se o mogućnostima za angažman nekih igrača, međutim, Uprava Kluba želi finansijsku likvidnost kako bi i dalje izvršavala preuzete obaveze i ne želi sklapati ugovore koji će na bilo koji način poremetiti redovne finansijske tokove.

Sa druge strane, u goste dolazi KK Bratunac koji je ostao bez nekih igrača, ali je i doveo nove. U nastavak prvenstva Bratunac ulazi bez Amerikanca: Tavarion Niksa koji je otišao u ukrajinski Čerkaski, te centara Miroslava Milidraga i Miroslava Kovača. Novi košarkaši Bratunca su krilni centar Nikola Silađi koji je stigao iz Vršca te plejmeker Filip Šepa, koji je stigao iz Zemuna. Nastupao je i za Crvenu Zvezdu, OKK Beograd, Karpoš Sokoli. Analizirajući statistiku igrača koji su otišli i igrača koji su stigli u Bratunac, ova ekipa najvjerovatnije nije na „gubitku“. Trener Kakanjaca Benjamin Šabić kaže da bi ove promjene u KK Brtunac mogle biti iznenađenje u subotnjoj utakmici:

– U timu imaju dva nova igrača što nam može donijeti određeno probleme i iznenađenje. Silađi je već igrao u Slobodi, a zabilježio je i nastupe u Kaknju. Zato ćemo probati igrati timski i disciplinovano jer samo tako možemo tražiti šansu za pobjedu. Bratunac ima respektabilnu i iskusnu ekipu i predstavlja pozitivno osvježenje, i kao Klub i kao košarkaška sredina. Igrali su puno bolje u odnosu na rezultat kojeg su do sada ostvarili. Kvalitetniji su od trenutnog stanja i odnosa kojeg imaju na tabeli, tri pobjede i sedam poraza.

Kvalitet kojeg posjeduje ekipa Bratunca treba biti i magnet za kakanjsku publiku. Ovo je i otvaranje drugog dijela sezone te košarkašima treba značajna podrška za dobar start u nastavku takmičenja. Igrači su svjesni da neke utakmice nisu odigrali na nivou kojeg mogu imati i nositi tokom utakmice. Vjeruju da greške koje su imali, posebno u posljednjoj utakmici sa Studentom, neće ponoviti:

– Igru u odnosu na prošlu utakmicu moramo znatno popraviti. Jedina pozitivna stvar iz prošlog susreta je pobjeda, a sve ostalo moramo zaboraviti. Ne smijemo se dovesti u situaciju da ovisimo o jednom otvorenom šutu protivnika i ne smijemo puno griješiti kao u prošlom kolu jer je Bratunac ozbiljna ekipa koja će kazniti sve naše greške. Pružit ćemo svoj maksimum da savladamo Bratunac pred domaćom publikom, rekao je igrač Kaknja Željko Palavra.

Utakmica dvanaestog kola košarkaškog prvenstva Bosne i Hercegovine između Kaknja i Bratunca igra se u subotu 05. januara 2019. godine u 18:00 sati. Susret će suditi sudijska trojka Haris Bijedić, Tarik Nikšić, Samir Kadrić, dok je delegat susreta Hariz Bilić.

A.Z. i E.Š./kakanjlive.com

Leave a Reply