Seid Hajrić, napravio je zapaženu igračku karijeru, dovoljan podatak govori da je jedna od legendi poznatog poljskog Anwila iz Wloclaveka.

Za portal Bhbasket govorio je o svojoj karijeri:

“Zajedno sa bratom Sanelom počeo sam trenirati u Gradini iz Tešnja. Dolazili smo na treninge iz našeg sela Jablanica, prebacivali smo se kako smo znali i umijeli, nije bilo asfalta. Kada bih se navečer kasno vraćali znali smo otići do Policijske stanice Tešanj, i policija bi nas odvukla do kuće, jer nije bilo prevoza. U Tešnju mi je puno značila podrška trenera Nusreta Salkanovića, također i Željka Jurišića. Nakon Gradine zajedno sa bratom prelazim u KK Čelik. Tu smo stvarno puno napredovali i radili sa dobrim trenerima poput Marka Trbića, Mensura Bajramovića i drugih. Moram reći da smo živjeli u jednoj garsonjeri zajedno sa braćom Rizvić. Međutim ništa nije bilo teško, puno smo radili i imali cilj.

Nakon Čelika promjenili ste priličan broj klubova po Evropi, u Anwilu ste postali jedna od legendi kluba?

Odigrao sam osam sezona u Anwilu. Šta reći Wloclavek je grad koji živi za košarku, prelijepa i puna dvorana bili smo jedna od najboljih ekipa Poljske i odlično godinama igrali u Eurocupu. davao sam sve od sebe, jer drugačije ne znam i navijači su to cijenili, ali isto tako poštovali su i moj ljudski karakter. To su nezaboravni dani i predivni ljudi.

Kada ste bili u top formi nije Vas bilo na spisku bh. reprezentacije?

U periodu od 2008. do 2010. godine sam bio član Bosne, kada smo igrali ABA ligu i bili prvaci BiH. U drugoj sezoni Bosna mi je ostala dužna osam plata. Rekli su mi da ću dobiti ček, bianco mijenicu. novac nikad nisam dobio. Upravo s tom mjenicom blokirao sam blokirao račun kluba. U tom momentu bio sam na širem spispku bh. reprezentacije. Nakon što sam blokirao račun kluba ispao sam i sa šireg spiska, to je bio razlog zašto nisam obukao najdraži dres u tom periodu. Mnogo sam se razočarao nakon toga, vratio sam se u Poljsku i zbog njih sam uzeo poljski pasoš.

Koga bi još izdvojili od trenera, koji su bili značajni u Vašoj karijeri?

Bilo ih je dosta poput slovenačkih Juri Zdovca, Andreja Urlepa, Zmage Sagadina, Borisa Zrinjskog i drugih svako je na svoj način mi pomogao da postanem što bolji igrač.

Koliko je u Vašoj karijeri značio košarkaški menadžer Enes Trnavčević?

Mnogo, mogu reći bio mi je kao drugi otac, nakon što je moj otac preminuo 2000. godine. Njegovi savjeti, smjernice to je nešto što ne mogu nikada zaboraviti. Bio mi je uvijek na raspolaganju i ne samo meni nego mnogim igračima koji su napravili sjajne karijere Nurkić, Begić, Rizvići. Također da napomenem i menadžera Gorana Kuzmanovića,koji me je doveo u Njemačku u klub Panthers Schwenningen 2018/1019 sezona, i gdje sam odlučo ostati i živjeti tu.

Vaš matični klub Gradina MADI bori se za ulazak u A1 ligu, šta možete poručiti?

Poželio bih mom klubu od srca da uđe u veći rang, to Tešanj zaslužuje u svakom slučaju. Vjerujem da će se ostvariti ciljevi kluba ulaskom u A1 ligu. Gdje god sam bio uvijek sam govorio da sam košarku počeo u svojoj Gradini iz Tešnja. Postoji jedan žal što do sada od grada Tešnja nikada nisam dobio priznanje za sve što sam postigao u košarci i na taj način prezentovao Tešanj gdje god sam igrao po Evropi.

Seida Hajrić je za kraj razgovora istakao posebno prijateljstvo sa Rašidom Mahalbašićem.

Imam jednog brata Sanela, a Rašid mi je kao drugi brat. Sjajan čovjek i košarkaš što pokazuju njegove igre u poznatim evropskim klubovima.

Seid Hajrić je pored navedenih klubova u karijeri još je nastupao za KK Zadar, Slavija Prag, Kemoplast Alpos, Polpak Świecie,Zrinjski Mostar, HydroTruck Radom, Miasto Szkla Krosno, Rosa Radom II,R8 Krakow, Miasto Szkla Krosno.

Rođen je u Tešnju 5. juna 1983. godine, od aktivnog igranja oprostio se krajem 2019. godine.

Put Seida Hajrića može poslužiti kao primjer današnjim generacijama, kako se mukotrpnim, radom, voljom i bezpoštednom borbom stiže do cilja. Stizao je i u školu i da pomogne roditeljima u poslovima u svojoj Jablanici zajedno sa svojim bratom Sanelom, koji je također igrao u inostranim klubovima

N.S.

 

Leave a Reply