Datum 9. aprila1983. godine zauvijek je upisan u povijest šibenskog sporta, ali i grada Šibenika. Toga se dana, naime, u dvorani na Baldekinu odigrala treća, odlučujuća utakmica finala košarkaškog prvenstva Jugoslavije između Šibenke i sarajevske Bosne.
Šibenka je do finala stigla nakon što je regularni dio prvenstva završila na prvom mjestu s omjerom pobjeda i poraza 16:6, nakon čega su u četvrtfinalu doigravanja s 2:1 u pobjedama bili bolji od Jugoplastike, a istim omjerom je u polufinalu eliminirana Crvena zvezda.
Bosna je, pak, nakon dvadeset i dva kola zauzela treće mjesto na tablici (omjer 15:7), da bi do finalnih nadmetanja stigli preko Zadra (2:1 u pobjedama) i Partizana (2:0).
Danima uoči majstorice u Šibeniku se pumpala atmosfera, ulaznica nije bilo ni za lijek, a naposlijetku se uz teren natiskalo preko 3.000 vatrenih šibenskih navijača, iako je u normalnim okolnostima dvorana mogla primiti upola manje. Utakmica je počela loše po domaće košarkaše, Bosna je zarana stekla značajnu prednost i činilo se kako je pitanje pobjednika riješeno. Na veliki odmor se otišlo s +11 za Bosnu (39:50).
Šibenski košarkaši su se u svlačionici nekako skupili i dogovorili da u nastavku krenu na sve ili ništa. Dražen je uzeo stvar u svoje ruke, bio ga je pun teren, zabijao je odakle je stigao, a njegova energija i energija s tribina ponijela je i ostale igrače Šibenke. Kod rezultata 81:82 za Bosnu, Šibenka je imala zadnji napad. Lopta je iz auta stigla do Dražena kojega je čuvao Sabit Hadžić. Dražen je napravio dva driblinga, podigao se na šut i sa zvukom sirene promašio, no sudac Ilija Matijević je s odgodom dosudio osobnu pogrešku i dva slobodna bacanja za Dražena.
Igrači i vodstvo Bosne su odmah okružili suca protestirajući protiv njegove odluke, dok je trener Šibenke Vlado Đurović pozvao minutu odmora kako bi smirio Dražena. Savjetovao mu je da pogodi prvo slobodno bacanje te namjerno promaši drugo, računajući da će njegovi košarkaši sigurno slaviti u produžetku s obzirom da su bili u naletu, a igrači Bosne su bili demoralizirani poslije gubitka velike prednosti. Dražen nije htio niti čuti! Pogodio je oba i Šibenki donio prvi naslov prvaka nakon samo deset godina postojanja kluba i četiri sezone provedene u najvišem rangu jugoslavenske košarke. Utakmicu je okončao s 40 postignutih poena!
Vasil Tupurkovski, tadašnji predsjednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, podijelio je Šibenčanima zlatne medalje i uručio prijelazni pehar, koji su igrači odnijeli na balkon gradske vijećnice pred mnoštvo navijača. Šibenik je slavio do jutra. A potom šok!
Čelnici KSJ-a sastali su se na izvanrednom zasjedanju i donijeli odluku o poništavanju utakmice zbog navodne sudačke pogreške. Naloženo je da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu u Novom Sadu.
Šibenčani su odbili igrati novu utakmicu i vratiti zlatne medalje, čak i pod prijetnjom izbacivanja kluba u niži rang natjecanja. Bosna je tako, bez borbe, postala novi prvak Jugoslavije. Zanimljivo da je i prijelazni pehar vraćen tek godinu dana kasnije, kako bi bio uručen novom prvaku.
Muzej Dražen Petrović

Leave a Reply