Prošlog 17. septembra, Slovenci su slavili najveći uspjeh svoje košarke od otcjepljenja od Jugoslavije. Osvojili su te istanbulske večeri Eurobasket, pobjedom protiv reprezentacije Srbije.

Godinu kasnije, ovog ponedjeljka, “zmajčeki” su doživjeli bolan poraz, koji ih je i teoretski spriječio da se nadaju plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kini sljedećeg ljeta.

Bez selektora Igora Kokoškova i važnih igrača iz Istanbula – Gorana Dragića, Luke Dončića, Klemena Prepeliča i Jake Blažiča, kao i bez Zorana Dragića, Slovenci su u Ljubljani doživjeli šesti poraz i definitivno se oprostili od planova da nastupe u Kini.

Slovenija – Turska 77:86 (20:22, 18:19, 21:26, 18:19)

Entoni Rendolf, krilni centar šampionskog tima, postigao je 24 poena, Blaž Mesiček je ubacio 14, Vlatko Čančar 10, ali taj doprinos nije bio dovoljan da se domaći raduju. Iz prošlogodišnjeg sastava nastupili su i Edo Murić (2), Matic Rebec (5) i Gašper Vidmar (8), ali takođe nisu nalazili način da odgovore na bolju tursku igru.

Sa druge strane, među gostima su se istakli NBA igrači, Furkan Korkmaz sa 24 poena (3/5 za tri), Džedi Osman sa 19 i Ersan Iljasova sa 14, dok je Skoti Vilbekin tokom tri sezone u Darušafaki stekao tursko državljanstvo i večeras ga opravdao sa 22 poena.

Mondo.ba

Komentariši