Košarkaški klub Spars danas ima priliku ispisati novu stranicu svoje kratke historije. Postati prvakom Bosne i Hercegovine.

Neko će reći – šta je tu novo? Od samog osnivanja 2005. godine sarajevski klub je uredno ubirao trofeje u omladinskim kategorijama, učestvovao i na završnicama juniorske Eurolige.

Dominacija u tom segmentu i dalje traje, što će potvrditi podatak da su juniori i pioniri Sparsa već osigurali titule na finalnom turniru Lige mladih koji se ovih dana održava u Sarajevu.

No, na seniorskom nivou, Spars nikad nije bio na ovoj stepenici. U finalu državnog prvenstva sarajevski tim trenutno vodi sa 2-1 u seriji protiv Širokog te danas ima priliku iskoristiti prvu meč-loptu i postati šampion.

Psihološka prednost je svakako na strani Sparsa nakon drame u trećoj utakmici, odigranoj na Pecari, koju je riješio iskusni Kenan Bajramović trojkom u zadnjim sekundama te tako donio prednost Sarajlijama u finalnoj seriji.

No, svakako da Široki ne bi bio najtrofejniji košarkaški klub u novijoj historiji BiH da se tek tako predavao. Mnogima su i danas svježe slike iz krcate Skenderije – hercegovački tim pobjeđivao je domaću Bosnu i slavio titulu kada su ga svi otpisivali.

Na oprez u redovima Sparsa stoga poziva i Kenan Kamenjaš, za kojeg će košarkaška Evrope tek čuti:

“Mi smo tim koji igra na tom principu, držali smo se skupa te je to bilo važno u onakvoj atmosferi. Trojkom smo se na kraju radovali. Ne smijemo pomisliti da ćemo lako dobiti. Pozivam navijače da dođu i podrže nas u najvažnijoj utakmici ove sezone”, istakao je reprezentativac BiH.

S druge strane, iz Širokog su putem društvenih mreža poslali jednostavnu poruku da “nema predaje” te izrazili nadu će eventualnom pobjedom izboriti majstoricu i vratiti seriju na Pecaru gdje, kako se i sad pokazalo, još uvijek stanuje itekako ozbiljna i brojna košarkaška publika.

Susret se igra u dvorani na Grbavici, koja će gotovo sigurno biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Početak je zakazan za 17 sati, direktan televizijski prenos relizirat će BHT1.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here