Danas će košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine početi u svom kompletnom izdanju. Konačno je došao kraj mukama bh. klubova koji su sa nestrpljenjem iščekivali početak lige. Znamo svi kako bh. timovi se bore da iznesu sezonu. Odnosno oni to najbolje znaju kakva je borba za svaku marku, kako bi se moglo iole funkcionisati.

Nova sezona je novi izazov i za službena lica sudije i delegate. Ujedno i podstrek da u ovoj takmičarskoj sezoni bolje rade svoj posao nego ranije. Žalili su se klubovi prošle sezone sna suđenje. Olako se posezalo za tehničkim, nesportskim greškama, fakturu koju su naravno plaćali klubovi. Sudije zbog svojih grešaka odu na hlađenje jednu ili dvije utakmice, a zbog njihovih grešaka recimo treneri ostaju bez posla godinu dana. Neka se stave u obrnutu situaciju. Također i delegati koji u jednoj dvorani zažmire, a u drugoj otvore sve oči. Budite pravedni ove sezone, bez selektivne pravde. Normalno da svako griješi i da nosite određeni pritisak. Nije lako biti sudija i delegat u bilo čemu. Budite realniji nego u prošloj sezoni, kaznite kada to zaista treba, upozorite, sve što je za dobrobit jedne utakmice. Od vaših odluka ovisi u kakvom će smjeru utakmica ići. Uvijek neka vam bude na umu da vas klubovi plaćaju, i da se košarka ne igra zbog vas. Nije vaše da budete zvijezde utakmice, već servis na usluzi klubovima.

Posebna odgvornost je što je Bosna i Hercegovina oduvijek bila rasadnik odličnih košarkaških arbitara, koji su sudile utakmice od najvećeg značaj u Evropi i svijetu. Bh. košarka uostalom je prepoznatljiva po odličnim sudijama.

N.S.

 

Leave a Reply