Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine 1993. godine je nastupila na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Mlađe treba podsjećati da je to bilo doba surove agresije i najteža godina rata koji je uništio živote hiljadama Bosanaca i Hercegovaca.

Do Njemačke smo došli preko kvalifikacija u poljskom Wroclavu. Pobijedili smo Slovačku, Englesku, Poljsku, Estoniju i Ukrajinu, a poraženi smo od Slovenije i Ukrajine.

Otišli smo u Karlsruhe, a potom i Munchen. Sam dolazak na prvenstvo bio je ravan osvajanju medalje. A jednu smo osvojili. Sabahudin Bilalović je bio najbolji strijelac Evropskog prvenstva u žestokoj konkurenciji.

Pobijedili smo Švedsku i Latviju, a izgubili smo od Španije, Rusije, Grčke, Italije, Hrvatske, Estonije i Francuske. Na kraju smo bili 8., i to je naš najbolji plasman u historiji.

Na prvenstvu 1995. godine nismo igrali jer smo napustili dokvalifikacijski turnir u Bugarskoj, odnosno naš Savez je donio odluku da ne igra sa tadašnjom reprezentacijom SR Jugoslavije zbog masakra na sarajevskim Markalama i tuzlanskoj Kapiji.

Naredno naše Evropsko prvenstvo je 1997. u Španiji. Igrali smo kvalifikacije kao domaćini u Njemačkoj (Berlin).

Ostvarili smo pobjedu nad Latvijom 96:94…

Igrali smo i na Evopskom prvenstvu u Francuskoj, poslije spektakularnih pobjeda u kvalifikacijama nad Hrvatskom i Litvanijom.

Na žalost Antibes ne pamtimo po dobrom…

Izgubili smo od Hrvatske, Turske i Italije.

Četvrto EP igrali smo u Turskoj. I opet izgubili sve tri utakmice u grupi.

Došlo je do smjene generacija… Igrali smo i 2003. godine na EP u Švedskoj.

Zatim i 2005. godine u Beogradu, odnosno Srbiji.

Propustili smo naredna dva Eurobasketa u Španiji i Poljskoj. Došlo je do promjene formata Eurobasketa i ponovo smo 2011. godine zaigrali u Litvaniji.

Pobijedili smo Hrvatsku i Crnu Goru, prve pobjede poslije 1997. godine na Eurobasketima.

Igramo i 2013. godine na EP u Sloveniji. Imamo 3 pobjede i 2 poraza, ali nemamo sreće da prođemo u narednu rundu.

Naredno prvenstvo, ujedno i posljednje, igrali smo 2015. godine. I pobijedili smo samo Izrael.

Sutra na Ilidži imamo priliku za plasman na naše deseto Evropsko prvenstvo. Ponovo igramo sa Latvijom, kao i 1993., 1997., 2013… Idemo Zmajevi.

E.Sk

Leave a Reply