Legendarni Svetislav Pešić – Kari na zalasku igračke karijere nije pomišljao da će postati trener. Ostao je u Bosni kao generalni direktor. No, otišao je Bogdan Tanjević, naslijedio ga Draško Prodanović, koji je zbog lošijih rezultata napustio klub.

Pešiću je rečeno da za tri dana nađe novog trenera, a onda mu je Ferid Bešlagić, predsjednik Bosne, poslije tri dana rekao: E sad si ti trener.

“Studirao sam ekonomiju, bio sam oženjen, imao porodicu. Marko se rodio, želio sam da završim fakultet , želio sam ostati u košarci. Bio sam imenovan u upravu kluba za marketing. Cilj mi je bio da se bavim biznisom i ekonomijom. Kad je Tanjević otišao, došao je Prodanović. Jednog dana došao je predsjednik Bešlagić i rekao mi da klub razmišlja da ja budem generalni direktor. Krenuli smo sa Draškom da pravimo novu Bosnu, otišao je Mirza, Varajić, pojavila se nova generacija sa Benačekom, Zrnom, Vučevićem, Bilalovićem Mitrovićem”, govori Pešić i nastavlja:

“Rezultati se bili očekivani, pravila se nova generacija. U drugoj sezoni se vratio Varajić, veća očekivanja, doživjeli smo nekoliko poraza. Prodanović je bio nestrpljiv, nije bio spreman da uđe u profi život trenera, to je moje mišljenje, to njega ipak morate pitati. Predsjednik Bešlagić je došao i pitao jesi našao trenera. Kako mogu da nađem za dva-tri dana. Moj prijedlog je bio Mladen Ostojić. Jednog dana predsjednik kaže sad ćeš ti da budeš trener. Poslije toga sam čuo da su Milavić i Varajić tražili da ja budem trener. Više nisam imao izbora. Odgovornost se probudila kod mene motivacija, imao sam odličnu podršku. Od ekonomije je ostalo bar do danas vrlo malo. Upisao višu trenersku i završio. Tako sam počeo kao trener”, izjavio je Pešić.

Pogledajte njegovu izjavu…

Leave a Reply