Selektor je smatrao da treba da se povuče sa klupe poslije šest uspješnih godina, predsjednik Saveza ocijenio da debakl nije, ali neuspjeh svakako da, dok kapiten i nesuđeni lider “orlova” na Mundobasketu u Kini tvrdi da je peto mjesto na svijetu – prihvatljiv rezultat.

“Zbog svih okolnosti, ne mogu da izgovorim da je to neuspjeh. Peto mjesto je, s obzirom na sve, prihvatljiv rezultat”, rekao je Miloš Teodosić (32).

Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena obnovio je povredu stopala tokom jedne od pripremnih utakmica reprezentacije Srbije pred odlazak na teško izvojevano Svjetsko prvenstvo i, uz još ozbiljnije povrijeđenog Dragana Milosavljevića, nije bio u prilici da brani madridsko srebro iz 2014. osvojeno na prvom nastupu pod vođstvom Aleksandra Đorđevića.

“Desile su se te povrede. Gagi Milosavljević i ja nismo ni otišli, Lučić je skoro bez treninga putovao, Bjelica imao problema. Zbog svih okolnosti, ne mogu da izgovorim da je to “neuspjeh”. Peto mjesto je, s obzirom na sve, prihvatljiv rezultat. Argentina nije imala šta da izgubi, kao mi na nekim prethodnim šampionatima”, ocijenio je Teo u intervjuu za “Večernje novosti” i dodao:

“Nisu imali veću želju, ali očigledno da su naši bili stegnuti i uplašeni.”

Novi as Virtusa iz Bolonje, u kom će nastaviti saradnju sa sada već bivšim selektorom Đorđevićem, rekao je da razumije odluku legendarnog košarkaša i osvajača olimpijskog, svjetskog i evropskog srebra u periodu od šest godina na klupi nacionalnog tima.

“Žao mi je zbog Saleta, nismo stigli ni da popričamo ovdje u Bolonji. Razumijem njegovu odluku i prihvatam je. Uradio je mnogo za srpsku košarku, osvojene su tri srebrne medalje”, rekao je Valjevac, koji je sa pod vođstvom Đorđevića i njegovog prethodnika, Dude Ivkovića, osvojio tri medalje.

Poput Eurobasketa 2017, kada je zbog povrede lista takođe gledao saigrače u istanbulskom finalu sa Slovenijom, Teodosić je i dvije godine kasnije morao da prati utakmice iz svog doma.

“Mnogo je teže kada se gleda sa strane nego kad se igra. Veća je nervoza, nerviraš se. Onako igraš i ne razmišljaš mnogo. A ovako, vidiš svaku situaciju, sve iz drugog ugla i onda je skroz čudno”, rekao je i dodao:

“Znali smo da je ovo prvenstvo prvo na koje putujemo sa ulogom favorita. I mi, igrači, smo imali najveća očekivanja, a i kompletna javnost. Stvorio se pritisak, bilo je samo pitanje sa kojom medaljom ćemo se vratiti.”

Srbija ima priliku narednog juna da izbori plasman na Olimpijske igre u Tokiju i potom, predvođena novim selektorom i iskusnija za jedan neuspjeh u ulozi favorita, pokuša ovaj debakl, neuspjeh ili prihvatljiv rezultat da pretvori u još jedan nezaboravan pohod ka medalji.

Mondo.ba

Komentariši