ve mjere stožera Civilne zaštite protiv epidemije koronavirusa najmanje do 21. prosinca brane sva sportska natjecanja i treninge osim za sportaše najviših kategorija i momčadi u najvišim profesionalnim rangovima, a to znači obustavu rada mlađih kategorija.

Tako je i u košarci gdje se prvenstva mlađih kategorija nisu ni odigravala ove sezone te su ti mladići i djevojke bez natjecateljskih utakmica još od ožujka. Ove mjere brane ikakve treninge, a na sve to je reagirao koordinator omladinskog pogona KK Zadar Tihomir Bujan.

“Mislim da je zabrana treniranja pogubna za djecu, općenito i za sport, a imat će dugoročne posljedice i na sve ostale. Nije mi jasno kako se godinama govori o tome da se mlađi naraštaji sve manje kreću i bave sportom, a sad im nalažemo suprotno. Govorimo o potrebi jačanja imuniteta, zar nije to jedna od dobrobiti bavljenja sportom za sve generacije? Da ne govorim o gubljenju interesa za sportom kod djece uopće, ova odluka samo tome doprinosi”, oštar je Bujan.

Uvijek je kod ovakvih odluka bitan balans između dva kuta gledanja. Mjere bi trebale suzbiti širenje zaraze, ali zatvaranje pogona i djelatnosti nužno sa sobom nosi negativne ekonomske posljedice.

“Pričamo o ekonomskim problemima, ali nitko ne spominje manje klubove i trenere koji dobrim dijelom žive od članarina. Kako će oni živjeti, tko će im plaćati članarinu? I to ne samo do 21. prosinca, djeca se uopće neće vratiti ako se nešto ne promijeni”, smatra Bujan.

Što se tiče zadarskih mladih košarkaša, s radom prestaju juniori i kadeti, kao i momčadi Jazina i Pet Bunara koje se natječu u drugom i trećem razredu, a za njih igraju baš igrači juniorskog i kadetskog staža.

“Što se tiče starijih kategorija, godinu dana bez natjecanja je teško nadoknadivo, to je katastrofa. Dodatni je problem potpuno nelogična zabrana treninga na otvorenom. Vrlo sam pesimističan po pitanju posljedica ove odluke”, zaključio je Bujan za Sport 023.

Leave a Reply