Rijetki su slučajevi da u jednoj sportskoj ekipi zajedno nastupaju tri sestre. Jedan takav, jedini u BiH što se košarke tiče, dolazi nam iz Košarkaškog kluba Plej-of, u kojem već drugu sezonu svlačionicu dijele sestre Alispahić, Azra (24), Zerina (22) i Neira (19).

Bivše mlade reprezentativke BiH danas imaju važne role u ekipi koja nakon tri kola zauzima prvo mjesto na tabeli sa maksimalnim učinkom (isti skor ima i RMU Banovići). U posljednjoj pobjedi nad Mladim Krajišnikom Azra je ubacila 21 poen, Zerina je dodala šest, dok je najmlađa Neira prednjačila u prvom kolu protiv Rudara, kada je brojala do 16 poena.

“U košarkašku priču su me uvele starije sestre. Svoje prve košarkaške korake sam započela s njima u nekadašnjem košarkaškom klubu Rin, odakle se i nastavila razvijati ljubav prema lopti. Kako smo odrastale u istom okruženju, to nas je na neki način i zbližilo jer smo dijelile zajedničke ciljeve”, kaže najmlađa iz porodice Alispahić, talentovana Neira.

Kako su odrastale, ubrzo je došlo do njihovog razdvajanja. Azra je otišla u tada novonastali Plej-of, dok su Zerina i Neira put pronašle u Željezničaru.

“Treneri su na prvu prepoznali naš potencijal i samim tim smo se vrlo brzo uklopile u novu sredinu i postale jedne od vodećih igračica ekipe. Nakon dvije godine, sada kao već nešto ozbiljniji mladi igrači Zerina i ja dobijamo prve minute u seniorskom timu Željezničara, nakon čega nam se ubrzo pridružuje i Azra”, ističe Neira.

Talentovane Sarajke su bile članice omladinskih selekcija BiH, a kako ističu, mnogo im je lakše što su zajedno i ponosne su što dijele svlačionicu.

“Uz veliki rad i dokazivanje, sve tri smo dobile priliku i u omladinskim selekcijama reprezentacije BiH. Roditelji su nas odgajali da uvijek balansiramo dvije strane, tako da trenutno sve tri studiramo menadžment na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i igramo za Plej-of. Otkako znamo za sebe predstavljamo jedna drugoj pozitivnu konkurenciju, kako u košarci, tako i u svijetu van nje, ali to nam nikada nije predstavljalo problem, jer nam to samo jača sestrinski odnos, ali i nas pojedinačno kao osobe”, naglašava najstarija sestra Azra.

Zerina je poručila da dijele slične ciljeve za budućnost, kao i da ne mogu znati gdje ih život može odvesti. Kada je u pitanju ova sezona, dosadašnji rezultati i tri pobjede najava su da se Sarajke polako ali sigurno vraćaju u vrh bh. košarke.

“S obzirom na to da je Plej-of ekipa koja je od svog postanka u vrhu bh. košarke, ambicije se nisu promijenile. Imamo mladu ekipu, željnu dokazivanja. Zadovoljna sam svojim igrama, poznajem djevojke dugo godina, uključujući i moje sestre, tako da mi je u takvoj atmoferi zasigurno mnogo lakše prolaziti kroz sezonu i sve što ona nosi”, zaključila je Neira Alispahić.

Edin Spržo / Nezavisne novine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here