U subotu u Franšiznom centru u Vitezu, uspješno je organiziran i održan seminar za košarkaške sudije i pomoćne košarkaške sudije u organizaciji KKS SBK/KSB i Sudijske organizacije KKS SBK/KSB. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 25 kandidata za pomoćne košarkaške sudije, 9 kandidata za košarkaške sudije, te 8 iskusnih sudija koji već godinama sude utakmice Lige mladih SBK/KSB .

Najveću incijativu za organizacijom seminara, kao i samu organizaciju istog, imale su sudije, koje su već duži niz godina na listama seniorskih Liga KS BiH: Alem Gasal, Senad Durmić, Tarik Dervić i Nedim Smajlović, uz asisteniciju sekretara KKS SBK/KSB. Spomenute sudije su svoje stečeno znanje i iskustvo bezrezervno podijelile sa svim prisutnim sudionicima seminara.

Sve prisutne je tokom seminara ispred KKS SBK/KSB pozdravio sekretar KKS SBK/KSB, a ujedno i komesar No1 Lige mladih SBK/KSB Igor Bošnjak, te svima poželio dobar dan tokom seminara, a ujedno istaknuo da je ovo jedna od pozitivnijih aktivnosti u organizaciji KKS SBK/KSB, te se nada da će ovo postati praksa i u narednim sezonama.

Tokom seminara, obrađene su sljedeće teme i predavanja:

Sudac kao odgovorna ličnost (ponašanje prije utakmice, dolazak na utakmicu, ponašanje tokom utakmice, odnos trener-sudac / zapisničar-sudac)
Mehanika dvojice sudija / Vođenje zapisnika
Video analiza suđenja, kviz znanja situacija
Ispit znanja za košarkaške sudije i pomoćne sudije
Nakon što su svi kandidati uspješno prošli ispit znanja, dobili su upute i savjete od starijih i iskusnijih kolega, kako se što kvalitetnije spremiti za utakmice i nominacije koje ih očekuju u novoj sezoni.

Zajedničkim ručkom svih prisutnih, uspješno je okončan jedan košarkaški dan.

Organizaciju seminara podržali: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i športa SBK/KSB i Franšizni centar BiH Vitez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here