Sarajevska Vijećnica sinoć je bila osvijetljena u čast Davorina Popovića, povodom 20. godišnjice od smrti legendarnog pjevača, a sve je organizirala gradska administracija.

Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a u mladosti se bavio rukometom i košarkom. U košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a Indexima pristupa krajem 1964. godine. Kao vokalni solist, ali opet uz potporu matične grupe, objavio je tri albuma: “Svaka je ljubav ista” (1975.), “S tobom dijelim sve” (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima.  Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače, a sahranjen dva dana poslije, 20. juna, na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

R.BH.

Leave a Reply