Više od 20 ekipa želi u drugu ABA ligu

Ideja osnivanja košarkaške ABA lige dva izazvala je veliko interesovanje svih klubova sa prostora bivše Jugoslavije, koji u njoj vide šansu za iskorak iz sivila liga u kojima igraju.

Planirano je da ABA liga dva bude osnovana po uzoru na ABA ligu i da broji 12 ekipa, ali je već sada jasno da svi zainteresovani neće moći da nastupe iduće jeseni.

– Ogroman je broj klubova iz svih republika bivše Jugoslavije koji žele da postanu članovi premijernog izdanja Druge ABA lige. Za sada imamo više od 20 zainteresovanih ekipa, pa ćemo morati da napravimo selekciju. Odredićemo kriterijum po kojem ćemo izabrati ekipe i tu će biti gledani rezultati iz prethodnih godina, kao i tradicija klubova – izjavio je prvi potpredsjednik ABA lige Igor Dodik.

Konačna odluka o pokretanju takmičenja, kalendaru, propozicijama i učesnicima trebalo bi da bude donesena u julu na sjednici Skupštine ABA lige.

– Planiramo da svaka država dobije po dva predstavnika, a što se tiče BiH, zastupaćemo stav da jedan klub mora biti iz Republike Srpske. Od klubova iz BiH interesovanje su pokazali Mladost iz Mrkonjić Grada, trebinjski Leotar, Zrinjski iz Mostara, sarajevska Rojal Bosna, Široki i tuzlanska Sloboda – rekao je Dodik.

Iz ostalih država za nastup su zainteresovani Rabotnički iz Skoplja, Borac Čačak, Sutjeska iz Nikšića, Šibenka, Split, Dinamik… Prema najavama, rukovodstvo ABA lige pokrilo bi troškove sudija i smještaja, a u potrazi je za još sponzora, tako da bi nastupi u drugom rangu regionalnog takmičenja nekim klubovima bili jeftiniji nego igranje u domaćim prvenstvima, ali će biti tražen mnogo veći kvalitet ekipa nego što je to sada slučaj.

Učesnici

Iduće sezone Srbija i Hrvatska imaće po tri sigurna predstavnika, a Slovenija, BiH, Makedonija i Crna Gora po jednog. Dodatna dva mjesta biće dodijeljena klubovima iz zemalja čiji su timovi imali najbolji nacionalni koeficijent na kraju prošle sezone, a to su Srbija i Crna Gora. Za sada je poznato da će iduće sezone igrati Igokea, Cedevita, Zadar, Cibona, Budućnost, Mornar, MZT, Olimpija, Crvena zvezda, FMP, Partizan i Mega Leks.

Milan Zubović / Glassrpske

Leave a Reply