Aktuelne ucjene i ultimatumi koji su postali uobičajeni u košarkaškom sportu nisu od jučer. Od 2015. godine KS RS organizuje seminare za “svoje sudije”, 2017. godine sudije iz KS HB su “štrajkovale” jer su se borile za svoja i prava svih sudaca, ali u tome nisu uspjele.

Objavljujemo tekst od 3. januara 2018. godine kada službene osobe iz bh.entiteta RS nisu htjele ili smjele doći na zajednički seminar u Široki Brijeg.

…………………………….

Seminar za sudije i službena lica koji je u organizaciji KS BiH bio zakazan za 29. decembar 2017. godine otkazan je zbog odbijanja sudija i službenih lica iz entiteta RS da dođu u Široki Brijeg.

Informacija o otkazivanju seminara nije objavljenja i obznanjena, a u e-mail korespodenciji generalni sekretar KS RS Dragan Ćazić izvijestio je KS BiH kako sudije i službene osobe iz tog entiteta neće doći u Široki Brijeg i IO KS RS na sjednici 26. decembra 2017. godine donio takvu odluku.

Predsjednik sudačke komisije iz entiteta RS Siniša Jakovljević ponovo je etiketirao krivce, požalio se na navodnu majorizaciju sudija i službenih osoba iz entiteta RS prilikom delegiranja, prebrojavao nominacije, pričao o nekakvom pravilniku i štrajku sudija i službenih osoba iz sistema HB i šta sve ne.

No, jasno je ko dan da se ovdje ne radi o delegiranji ili nedelegiranju. Ovdje se radi o sistemskom urušavanju Košarkaškog saveza BiH po nalogu moćnika iz entiteta RS, ako hoćete preciznije iz Laktaša kod Banja Luke.

I mnogi to znaju, ali šute, prave kompromise koji će u konačnici, plašimo se, dovesti do raspada KS BiH.

O “štrajku” sudija i službenih osoba iz HB već smo pisali i jasno je da se ne radi ni o kakvom štrajku već o težnji da se poštuju pravilnici i odluke KS BiH. Ništa više!

Kako se to nije ispoštovalo, odnosno kako sudije iz entiteta RS nisu učestovovale na ljetošnjem zajedničkom seminaru i shodno tome nije sačinjena sudijska lista, sudije i službene osobe iz sistema HB odlučile su da ne sude Prvenstvo BiH dok se takve greške ne isprave.

Zakazan je novi seminar 29.12.2017., ali sudije i službene osobe iz entiteta RS ne dolaze u Hotel Park. No, hoće da sude, da budu delegirani u omjeru 50:50 iako za to nisu kapacitirani, jer samo sudije iz entiteta RS sude Aba ligu, Aba 2 ligu, WABA ligu. Odnosno oni ne priznaju FIBA-u i veoma dobro koriste i naplaćuju trenutnu neriješenu situaciju.

Kada se problem pokušao prevazići, sudije i službena lica iz entiteta RS po nalogu IO KS RS, odnosno Borisa Spasojevića, nisu došli u Široki Brijeg.

OK. Ako ovakav ustroj Prvenstva BiH ne odgovara KS RS red je da to javno kažu, a ne da crpe sve blagodeti zajedničkog sistema, a da pri tome ignoriraju odluke i ne izvršavaju obaveze.

Vrijeme je da se presiječe. Pa ko bos, a ko hadžija.

E.D.S.

3.1.2018.

Leave a Reply