Seniorska ženska košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine večeras je u prepunoj maloj dvorani Skenderije savladala Švicarsku sa 80:61.

Naša reprezentacija je u ovom kvalifikacionom prozoru ostvarila dvije velike pobjede i nezadrživo gazi ka plasmanu na Eurobasket, prvi put poslije 20 godina.

Naravno ima još puno posla, pogotovo što se kvalifikacije nastavljaju u novembru 2020. godine, ali Zmajice na čelu sa selektorom Goranom Lojom su napravile veliki korak ka toliko željenom plasmanu.

Od samog početka nametnut je ritam kakav su svi željeli u našoj zemlji. Švicarska je parirala isključivo u uvodnim minutama, ali onda serije Jonquel Jones, koja je i ovoga puta bila fenomenalna, dovodi do dvocifrene prednosti već na kraju prve dionice (21:11).

Nastavak prvog dijela donosi još bolju igru Zmajica koje su zaustavile ofanzivne akcije Švicarske i na odmor se odlazi sa plus 19.

U nastavku meča ovjera pobjede bila je samo rutina. U pojedinim trenucima selektor Goran Lojo odmarao je najbolje košarkašice, ponovo fenomenalnu Jones, kao i Maricu Gajić, koje su sa tribina dobile zasluženo velike ovacije.

Košarkašica sa Bahama u redovima selekcije BiH upisala je 26 poena, čak 16 skokova i dvije asistencije, a Marica Gajić je postigla 18 poena. Dvocifrene su bile Tamara Kapor (12), te Nikolina Džebo (10).

Alexia Rol je sa 17 poena bila najefikasnija u redovima gošća, a još je Evita Herminjard postigla 15.

Odgovori