Pandemija koronavirusa je evidentno pogodila sport širom svijeta, a posebno to osjećaju klubovi u Bosni i Hercegovini, pogotovo oni koji su i ranije imali problema sa podrškom, djelovanjem i financiranjem.

Tako je u redovima mostarskog košarkaškog kluba Zrinjski gdje su prije desetak dana počele sa radom sve omladinske selekcije, kao i prvi tim. Kao i u dobrom dijelu ostalih mostarskih sportskih kolektiva, u klubu su nezadovoljni odnosom gradskih struktura.

– Razočarani smo odnosom grada prema nama, tu nema nikakve brige, niti inicijative. A podsjećam da smo mi drugi sportski kolektiv u gradu i županiji, po obimu, uspjehu, brojnosti. Ipak nemamo nikakve pomoći od institucija, prepušteni smo sami sebi i privatnicima koji se samoinicijativno organiziraju i pomažu klub. To je jedina vrsta financiranja za nas, govori izvršni predsjednik Zrinjskog Igor Marić.

– Imamo 200 djece, osam trenera, igramo sve završnice prvenstava, drugi smo klub po uspjehu i brojnosti iza fudbalera Zrinjskog, a nikakve finansijske pomoći nemamo. U našem budžetu grad sudjeluje sa 0 posto. Primjera radi, tuzlanska Sloboda se financira iz gradskog proračuna sa 70 posto. To je tako dugi niz godina, kod nas se samo politički dogovori prave, balansiranja između političkih stranaka. Politici nema mjesta u sportu, ali kod nas se ipak sve politizira, dodao je.

Dok se uprava bori sa dugogodišnjim problemima egzistencije, prvi tim je ostao bez pet igrača koji su bili nositelji prošle sezone, a istekli su im ugovori: Tihomir Vranješ, Aleksandar Danilović, Stefan Glogovac, Krsto Bjelica i Jure Gunjina. S druge strane seniori rade s petoricom koji i dalje imaju važeće ugovore: Deni Radak, Goran Džajić, Omar Pajić, Ivan Zlomislić i Robert Soldo, te sedmoricom priključenih juniora. Treninge vode Ivica Petrić i Filip Novak.

– Cilj je opet pomladiti ekipu, a imamo jako talentovane mlade igrače. To pomlađivanje je bio koncept kluba i mimo problema koje je donio koronavirus. Uz njih ćemo dovesti i tri – četiri pojačanja, kaže Marić.

Plan je da ekipa trenira do 1. jula, potom će na odmor pa se opet okupiti 16. augusta kad kreću pripreme za sljedeću sezonu.

Još nije riješeno pitanje prvog trenera, a ovu funkciju je prošle sezone s uspjehom obavljao Neven Nikolić.

– Nismo još odlučili za prvog trenera jer nismo usvojili krajnji budžet za seniorsku ekipu. Kad to usvojimo, onda ćemo obavijestiti trenera o saradnji, a prva opcija je Neven Nikolić, prošlogodišnji trener koji je dosta uspješno vodio mladu ekipu Zrinjskog, zaključio je Igor Marić.

sport1.ba

Odgovori