Prošao je dan otkako je selektor najboljih košarkaša BiH, Aleksandar Petrović, javno progovorio o njegovom odnosu s prvom zvijezdom reprezentacije Mirzom Teletovićem. Ubrzo je uslijedio i odgovor jedinog NBA igrača u našem rosteru, koji je potcrtao kako između njega i Petrovića nema nesuglasica.

Zbog čega je Aleksandar Petrović na vidjelo iznio „prljav veš“?

 Vratimo se dvije godine unatrag kada je selektor Sabit Hadžić iz reprezentacije „udaljio“ Ratka Vardu. Nikad u potpunosti nije rasvjetljen taj događaj koji je obilježio igru našeg tima u Litvaniji, jer smo faktički bili jedina reprzentacija bez prave pravcate petice. Hadžiću je bio prvi potez takve vrste za vrijeme svih selektorskih mandata, a prilika za odstranjivanje je imao napretek u svim selekcijama koje je vodio na Eurobasket. Ipak, ceh je platio Varda.

U vrijeme dok se naša košarkaška reprezentacija sprema za Eurobasket u Sloveniji glavne teme sportskih glasila su nogometna Premijer liga BiH i nes(l)avni nastupi naših klubova u evropskim takmičenjima. O košarkaškoj reprezentaciji se govori na kapaljku, a tek kada je Aleksandar Petrović progovorio o „nesporazumu“ s Mirzom Teletovićem uzburkana je javnost, pogotovo ona košarkaška. Mediji su se utrkivali za selektorove i kapitenove reakcije. A onda je došao novi dan…

Ukoliko je Petrović želio da zatalasa učmalu medijsku sliku onda je u tom naumu u potpunosti uspio. Podsjetio je na Jose Mourinha, koji je nesumnjivo vladar novog vijeka u skretanju pažnje na sebe, svoju ekipu ili protivnike.

No, šta ako je Aleksandar Petrović i prije utakmica u Sloveniji krenuo u stvaranje izgovora za eventualni neuspjeh? Naša igra se temelji na učinku Mirze Teletovića, htjeli to priznati ili ne, a Petrović ima alibi ukoliko Teletović, nedaj Bože, podbaci. U svakom slučaju Petrović se može zaštiti riječima kako mu je najbolji igrač na pripreme došao nespreman, odnosno da je na treninzima odudarao od njegovih koncepcijskih zamisli.

Petrović je nesumnjivo stručnjak za respekt, narodski rečeno zna hiljadu i jedan. Nije bezrazložno rekao to što je rekao, ali svi želimo da taj njegov „ispad“ proizvede željeni efekat. Ako je suditi po twitter fotkama Mirze Teletovića on je selektorov ukor shvatio više nego ozbiljno.

Selektoru Petroviću se možda ima još što šta prigovoriti, ali i skinuti kapu. Jezičci na vagi čas su na njegovoj, čas na drugoj strani. Eurobasket je za dan bliži, a atmosfera u reprezentaciji BiH, kako tvrde, još bolja. Valja im vjerovati!

Leave a Reply