Rukovodstvo Aba lige sredinom sedmice potvrdilo je listu učesnika u Aba ligi 2, a pod upitnikom je ostavio pozivnicu za Borac iz Banja Luke.

Naime čeka se rasplet situacije sa KK Primorska, koja je ostala bez licence za nastup u Prvoj ligi Slovenije, ali je aplicirala za nastup u Aba ligi.

Prema pravilima Aba lige klub učesnik elitnog ranga takmičenja mora igrati i elitni rang takmičenja u svojoj zemlji. U slučaju Primorske to neće biti slučaj, ali…

Neće biti prvi put ako Aba liga nekom od kluba progleda kroz prste. Učinila je to prije dvije sezoni KK Igokei iz Aleksandrovca koja nije igrala u Ligi BiH.

Vjetrovi u Aba ligi su se promijenili i ako KK Primorska zbog pravilnika ostane bez nastupa u regionalnoj ligi i na njeno mjesto dođe skopski MZT onda analogno tome i KK Igokea mora igrati Ligu BiH od njenog početka.

KK Igokea je pored Aba lige poslala prijavu i za FIBA Champions ligu i ukoliko zaigraju u tom takmičenju veoma teško će se prilagoditi kalendaru takmičenja u Ligi BiH.

Zbog toga postoje špekulacije kako će se KK Igokea ponovo priključiti u Ligi 6 jer je pozitivno to što će igrati u FIBA Champions ligi. No, šta će reći drugi klubovi učesnici bh.elite. I KK Bosna je prije tri sezone igrala na tri fronta: Aba liga 2, Liga BiH i FIBA Cup i nije imala povlašteni status.

Očekujemo da će se donijeti odluke u interesu košarke, bez politizacije.

E.S.

Leave a Reply