Kao što je ranije saopštila Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u obje konkurencije održavat će se u kontrolisanim uslovima takozvanih “balona” (bubble).

To podrazumjeva da reprezentacije i ostala službena lica tokom trajanja turnirskog tipa takmičenja budu cijelo vrijeme na istom mjestu, od hotela do dvorane, kako bi lakše ispoštovali sve mjere iz Covid protokola.

Kako saznajemo, dva takva košarkaška nadmetanja mogla bi biti upriličena upravo u našoj zemlji tokom novembra ove godine.

Košarkaški savez BiH aplicirat će za organizaciju završnog turnira kvalifikacija za Eurobasket košarkašica, ali i kvalifikacija za EP muškaraca.

“Oba kvalifikaciona turnira bi organizovali za dva mjeseca u takozvanom ‘bubbleu’ u Sarajevu, imamo plan kako bi sve to trebalo izgledati. Radi se o nečemu veoma zahtjevnom po pitanju infrastrukture i finansija, ali vjerujemo kako možemo biti dobri domaćini. Poslat ćemo aplikaciju u FIBA-u, a nakon njihove kontrole očekujemo odgovor do 8. oktobra. Mislim da su šanse veoma dobre”, kaže za scsport.ba generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Podsjetimo, muška košarkaška reprezentacija BiH nalazi se u grupi H sa Grčkom, Latvijom i Bugarskom, stoga bismo upravo te reprezentacije trebali ugostiti u Sarajevu od 23. do 30. novembra, gdje bi se odigrala preostala četiri kola u “balonu”. Izabranici Vedrana Bosnića nakon prva dva kola imaju po pobjedu i poraz.

Ukoliko FIBA odobri, završnicu kvalifikacija za EP u konkurenciji košarkašica Zmajice bi također odigrale u glavnom gradu BiH protiv Rusije, Estonije i Švicarske, u “bubbleu” organiziranom od 8. do 15 novembra. Ženska selekcija BiH nakon dva kola ima maksimalan učinak od četiri osvojena boda.

Naravno, na oba kvalifikaciona turnira provodile bi se rigorozne preventivne mjere, a sve reprezentacije bi bile smještene u istom hotelu. Susreti će se igrati bez prisustva publike.

Hajrudin Prolić / scsport.ba

Leave a Reply