Arben Fetahu, predsjednik KS Kosova u razgovoru za Bhbasket istakao je da glavni cilj saveza razvoj omladinskih selekcija, te će savez izdvojiti značajna finansijska sredstva da za taj dugoročni projekat.

“Potencijala ima na Kosovu, ali treba podići rad sa mladim igračima na još veći nivo, te će savez pružiti maksimalnu podršku da talenat mladih igrača Kosova dođe do punog izražaja. Pratimo i našu djecu u dijaspori, tako da imamo već nekoliko igrača iz evropskih zemalja na koje računamo. Što se tiče reprezentativnih selekcija ove godine imamo šest koje će se takmičiti u FIBA takmičenjima. Oformili smo žensku reprezenatciju U-20, plan nam je da u 2021. godini oformimo i žensku seniorsku reprezentaciju Kosova. Muška seniorska selekcija igra pretkavlikacije za Eurobasket 2021, u grupi smo sa Luksemburgom i Velikom Britanijom, nadam se da ćemo izboriti kvalifikacije”, govori Fetahu.

Na pitanje o klupskoj košarci predsjednik KS Kosova je rekao:

“Prvenstvo je ove sezone bilo kvalitetno i poprilično izjednačeno, Super liga ima osam klubova. Mnogo znači uspjeh Prištine u FIBA Europe Cupu, gdje smo porazili neke od poznatih evropskih timova, koji imaju mnogo veći budžet. Ove sezone će Priština igrati u drugom krugu kvalifikacija FIBA lige šampiona, dok će Rahoveci nastupati u drugom krugu FIBA Europe Cupa. Šteta je što kosovski klubovi ne mogu igrati u ABA takmičenju. Međutim tu su jedina prepreka klubovi iz Srbije koji su pod jakim političkim uticajem. Mi imamo izvanredne odnose sa svim savezima iz regiona, klubovi igraju pripremne utakmice sa klubovima iz Crne Gore, Makedonije, dolazila nam je Cibona”, govori Fetahu.

“Plan je da za par godina budemo konkurentni kako u omladinskim selekcijama tako i u seniorskoj reprezentaciji. Savez je stabilan i bez dugova, budžet će biti još povećan. Mnogo nam znači podrška i pohvale od strane FIBA-e. Dobili smo povjerenje i na način da je sekreta našeg saveza  Elvira Dušku izabrana u tijelo za omladinske selekcije, a moja malenkost u komisiju za pravna pitanja”, zaključio je dipl. pravnik Arben Fetahu čelni čovjek kosovske košarkaške federacije.

Priština će od 3. do 11. avgusta biti domaćin Evropskog prvenstva (U-20) za žene.

N.S.

 

Komentariši