Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH, odgovorio je Siniši Kovačeviću i Borisu Spasojeviću na navode koje su iznijeli u službenoj korespodenciji. Odgovor Čolana, koji je upućen Kovačeviću, Spasojeviću i KK Igokei, prenosimo u cijelosti:

Želio bih da se takođe zahvalim predstavniku KK Igokea koji je dostavio jako dobru informacije o odigravanju utakmica u prvom dijelu prvenstva kad su svoje utakmice igrali kao gosti , s tim da želim da dodam jednu jako bitnu činjenicu koja se nadovezuje na mail potpredsjednika Borisa Spasojevića da svi klubovi treba da slijede primjer domaćih ekipa koji su izlazili u susret te mijenjali termine odigravanja utakmica kako to odgovara gostujućim ekipama koji igraju ABA lige, naravno uz međusobnu komunikaciju koju su imali na početku prvenstva.

U rasporedu se vidi da je KK Igokea utakmice ABA lige igrala u dane kad se kalendarski treba igrati prvenstvo BiH, a utakmice Prvenstva BiH u radne dane.

Utakmice u prvenstu BIH KK Igokea u prvom dijelu igrala je kao gost i ekipe iz prvenstva kao domaće ekipe KK Spars, KK Sloboda i KK Široki su u međusobnom kontaktu sa predstavnicima KK Igokeje, izašli u susret i pomjerali dane i datume odigravanja utakmica onako kako je to odgovaralo KK Igokei i klubovima domaćinima, ponavljam u međusobnom dogovoru.

U Propozicijama takmičenja prvenstva BiH Član. 5 stoji citiram:

Utakmice se mogu igrati i izvan naznačenih termina..

Izuzetno, u međusobnom dogovoru, ekipe mogu pomjeriti termin odigravanja utakmice 72 sata prije ili 72 sata poslije termina predviđenog Kalendarom takmičenja.
O postignutoj saglasnosti klubovi su obavezni, u pismenoj formi, obavijestiti Komesara takmičenja.

Odluku o promjeni utvrđenih termina donosi Komesar takmičenja

Raspored takmičenja nije moguće mijenjati.

Utakmice Prvenstva BiH imaju prioritet za sve učesnike Prvenstva BiH – klubove i službena lica. U slučaju potrebe, prema Zaključku UO KS BiH, uskladiće se kalendar takmičenja za ekipe koje igraju ABA, ABA2 i WABA ligu. Prilikom određivanja termina odigravanja utakmica domaćin treba imati u vidu sportski aspekt angažovanja ekipa iz Prvenstva BiH u ABA, ABA2 i WABA ligi. U slučaju potrebe konačnu odluku o vremenu odigravanja utakmice donosi Komesar takmičenja.

Iz priloženog se vidi da su klubovi komunicirali u prvom dijelu kako je poslao predstavnik KK Igokeje izuzev kako je naveo sa KK Sloboda (nemam informaciju i nisam upoznat sa navedenim problemom a reagovao bih da ste me upoznali kao i za sve što reagujem) dok u drugom dijelu prvenstva komunikacije nema i klubovi se nisu usaglasili oko termina odigravanja utakmice.

Kalendar takmičenja je usvojen sa jasno definisanim datumima.

Svi znamo da naše ekipe imaju važne utakmice u ABA 1 i ABA 2 ligi koje osiguravaju mjesto našim klubovima te zbog toga moramo, a tako smo i dogovorili napraviti izuzetke klubovima kako bi klubovi pokušali ostvariti što bolji rezultat i sačuvati mjesto više u ABA ligi za predstavnike iz BiH.

Obzirom na nadležnost u vođenju lige i praćenje rada komesara – za svoj rad Komesar takmičenja odgovara prema odluci UO KSBIH kancelariji KSBiH i meni kao generalnom sekretaru, a radi zaštite propozicija takmičenja koje su usvojene na UO KSBIH, nalažem da se odmah uputi dopis klubovima i ponište nominacije utakmica KK Igokea – KK Spars dok se klubovi u konačnici ne dogovore i ne usaglase termine odigravanja kako se ne bi narušile propozicije takmičenja i prvenstvo BIH koje je, kako smo i sami rekli, prioritet i ono se igra vikendom uz izuzetke i međusobni dogovor klubova.

Nadalje, ostale nominacije utakmica prvenstva BiH a koje se odnose na utakmice ekipa koje igraju ABA lige za nominacije je potrebno da se klubovi dogovore i dostave saglasnost za termine odigravanja utakmica.

U skladu sa dostavljenom saglasnosti komesar prvenstva zakazaže utakmice.

Vezano za navode predstavnika KK Igokeje da meni kao generalnom sekretaru smeta dogovor klubova KK Leotar i KK Igoka želim napomenuti da je kalendar napravljen uz uvažavanje svih vjerskih praznika kako državnih tako i entitenskih i da tu niko od nas nije naveo ništa sporno već samo primjer kako kad se nešto hoće u međusobnoj komunikaciji klubovi mogu sve dogovoriti.

Takođe ovim putem Vas obavještavam da sam poslao dopis komesaru lige da je prema Propozicijama takmičenja Prvenstva BiH potrebni hitno izvršiti nominaciju utakmice KK Leotar – KK Igokea kako se ne bi narušio kalendar i sistem takmičenja te će komesar prvenstva poslati obavijestiti o navedenom.

Za kraj takođe želim da nam predstavnik KK Igokee jasno kaže koja je to negativnost s moje strane kao generalnog sekretara i kojeg člana UO bila prema KK Igokei, kad i gdje je ona izrečena u kojem obliku?

Nadam se da na sve navedeno možete gledati iz ugla članova UO KSBIH koji donose odluke i kancelarije koja sprovodi odluke UO, prati propozicije takmičenja kako se ne bi narušilo takmičenje i prvenstvo BIH a ne iz ugla predstavnika klubova.

S poštovanjem,

Amer ČOLAN

Leave a Reply