Kada je 6. listopada 1993. godine Michael Jordan objavio kako odlazi u igračku mirovinu, bio je to veliki šok za sve u svijetu košarke. Smrt oca tri mjeseca ranije i zasićenost košarkom doveli su do ovakve odluke, u biti ubrzale su ono o čemu je razmišljao već neko vrijeme.

Još tijekom 1992. godine, u vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Barceloni, Jordan je bio apsolutno iscrpljen i već tada počele su se javljati misli o prekidu karijere. Ipak izdržao je još nešto više od godine dana i onda se odlučio oprostiti.

Nije ostao van sporta u potpunosti, ispunio je svoju i očevu želju te se prebacio na baseball, potpisao je ugovor s Chicago White Soxima, ali u MLB-u nije zaigrao. Zato je igrao u nižim ligama i to sasvim solidnim udaračkim učinkom te je upisao i tri home runa.

1995. godine MLB sezona bila je pod upitnikom zbog štrajka, a Jordanu se javila želja za košarkom. Bullsi nisu stajali u to vrijeme najbolje, imali su omjer 31-31 i odlučio je pomoći. Na današnji dan te iste godine stigla je samo kratka poruka – “I’m back”.

Broj 23 nije uzeo već broj 45 koji je nosio igrajući baseball, a prvu utakmicu odigrao je već sljedećeg dana u gostima kod Indiana Pacersa.

“Tajming mi nije bio dobar i nisam bio baš sinkroniziran. Ovo vjerojatno nije bila najbolja utakmica za povratak jer je Reggie Miller bio iznimno motiviran, ali za dvije-tri utakmice tajming i osjećaj trebali bi se vratiti”, poručio je Jordan nakon susreta koji je završio s 19 poena, šest skokova, šest asistencija i tri osvojene lopte za 43 minute na parketu. šutirao je iz igre slabih 7/28, a prvi poen ubacio je nakon 16 minuta igre s linije slobodnih bacanja nakon što je promašio prvih šest šuteva iz igre.

Upravo Jordan povukao je Bullse iz zaostatka od 18 poena te su izborili produžetke nakon 92:92 u regularnom dijelu, ali Pacersi su svejedno slavili.

Nije ga bilo na košarkaškim terenima 17 mjeseci, ali je već 28. ožujka utrpao 55 poena Knicksima u Madison Square Gardenu i sve više je podsjećao na onog starog. Bio je to samo uvod u ono što je slijedilo sljedeće sezone i one iz i one još iza. Tri naslova zaredom Bullsi su osvojili drugi put u povijesti, tri im je donio Michael Jordan.

sportnet.rtl.hr

Odgovori