Devet bh. klubova jučer je uputilo dopis na adresu KS BiH sa ultimamtumom da se u narednih pet dana mora objaviti početak i datum takmičenja ili će krenuti u samoorganizaciju!

Grubo zvuči riječ samoorganizacija. Šta to znači i na šta su mislili potpisnici?

Sama riječ od sebe ruši dignitet KS države Bosne i Hercegovine. U nastavku dopisa se naglašava da je Liga BiH taoc predstavnika BiH u ABA 2 ligi. Sloboda, Spars i Široki su čvrstog stajališta da bh.ligu treba igrati i Igokea bez obzira na nastup u FIBA takmičenju, upravo zato da se ne urušava bh. prvenstvo.

Zbog čega se u pismu devet klubova nigdje ne spominje Igokea? Koja je i ranije nekoliko sezona igrala samo ABA ligu, i bh. liga je upravo bila taoc Igokee. To moraju znati navedeni potpisnici. Zašto bi se tim iz Laktaša oslobađao Lige BiH, ako znamo da klubovi iz regiona, poput slovenačkih, igraju na tri fronta bez problema. Ranije su nastupali i hrvatski timovi.

Klubovi koji su postavili ultimamum trebali bi znati da Igokea nigdje nije spomenula da je FIBA uputila pozivnice na adresu KS BiH i da bez toga ne bi mogli nastupati u kvalifikacijama.

Igokea u kvalifikacije FIBA Champions League ide preko KS BiH i nikako drugačije. Znamo i kako je okončano prvenstvo BiH i kakve su odluke donesene 13. marta.

Treba li nakon dopisa klubova vratiti na fabričke postavke Ligu BiH, odnosno poništiti odluku od 13. marta. Po toj odluci niko nije ispao, a Igokea je postala prvak.

Ako je data donesena odluka da se igra Liga 14 zbog čega se amnestira Igokea, a prozivaju Široki, Sloboda i Spars.

KS BiH ima težak zadatak. Igrati Ligu 14 ili Ligu 12 ili ligu bez aba-ligaša. Ultimatumi nikad nisu donijeli dobro.

N. Salaharević

 

Odgovori