Legendarni košarkaš Sabahudin Dino Bilalović, preminuo je na današnji dan 29. jula 2013. godine prije 16 godina.

Vijest o njegovoj smrti za vrijeme odmora u Zaostrogu, rastužila je košarkaški svijet, prijatelje, saigrače, navijače, sve one koji su voljeli nekadašnjeg košarkaša sarajevske Bosne, novosadske Vojvodine i reprezentativac Jugoslavije.

Karijera Dina Bilalovića doživela je uspon krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, upravo dolaskom u Novi Sad. Tadašnja Vojvodina pod komandom Dušana Ivkovića bila je među najboljim klubovima ondašnje zemlje u ligi koja se smatrala za najjaču u Evropi.

Zahvaljujući dobrim igrama u novosadskom crveno-belom dresu Bilalović je postao reprezentativac i jedan od stožera tima proslavljenog stručnjaka.

Raspadom tadašnje Jugoslavije Bilalović je zaigrao u Izraelu, Italiji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a konstituisanjem države Bosne i Hercegovine zaigrao je reprezentaciji. Bio je kapiten BiH na prvenstvu Evrope. Poslije okončanja igračke karijere u rodnom Sarajevu bavio se privatnim biznisom. Preminuo je u 42. godini

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj ostat će u sjećanju i našim ljubiteljima košarke jer je reprezentacija BiH ostvarila najveći uspjeh – osmo mjesto. Prvo put smo nastupili kao država na ovom prvenstvu i pod trenerskom palicom rahmetli Mirze Delibašića, ostvarili smo rezultat koji nikad kasnije, nijedna generacija nije ponovila.

Bh. centar SabahudinDino Bilalović bio je prvi strijelac Eurobasketa sa prosjekom 24,6 poena po susretu. Latviji je ubacio 36 poena, Estoniji 29 poena, Hrvatskoj 28 poena… da se pamti i da se zna sva vremena bh. sporta.

Škola košarke Bosne od danas će nositi njegovo ime, lijepa gesta od Bosne. Međutim to je samo kap u moru, za ono što Sabahudin Dino Bilalović zaslužuje, nazive ulica i trgova po gradovima BiH.

N.S.

Komentariši