Ekspertiza: Njegovo veličanstvo sudijski kriterij (VIDEO)

Sportski i džentlimenski predsjednik OKK Spars dr. Nihad Selimović je nakon sinošnjeg poraza od Zrinjskog u Mostaru čestitao rivalima na pobjedi, a sudijama (Porobiću, Jovaniću i Kralju) na dobrom suđenju.

Ipak, u stalnoj i sve čitanijoj rubrici portala BHbasket – ekspertiza – ovoga puta bavimo se njegovim veličanstvom – sudijskim kriterijom. Daleko od toga da Porobić, Jovanić i Kralj sinoć nisu imali grešaka.

No, nećemo o sitnijim faulima, eventualnim faulima u napadu, koracima itd. Ako nisu komentarisali izravni akteri, nećemo ni mi.

U ekspertizi, dakle, govorimo o njegovom veličanstvu sudijskom kriteriju i to u segmentu dosuđivanja tehničke/nesportske greške.

Primjer 1. je iz Sarajeva. Sudija Ernad Karović iz Zenice ovaj faul nije okarakterisao nesportskom greškom:

Prema ocjeni mnogih ovo je klasični primjer tehničke/nesportske greške.

Primjer 2. Nesportske greške za Đokića i Poščića, igrača Sparsa, na utakmici u Mostaru. Sudije Porobić i Jovanić bili su usaglašeni i beskompromisni.

Ovo je, dakle, primjer nesportskih grešaka koje su dosuđene i nesportskih grešaka koje nisu dosuđene. Sudije u BiH u narednoj sezoni, ali prije svega u ovogodišnjem finalu i utakmicama za treće mjesto, moraju usaglasiti kriterije. Ako je nesportska/tehnička u Laktašima, onda je nesportska/tehnička i u Sarajevi i u Mostaru. Ni po babi, ni po stričevima.

V.B.

PODIJELI

Komentariši