Svjetska košarkaška federacija (FIBA) počela je potpunu reorganizaciju ne samo reprezentativnih nego i klupskih takmičenja. Među prvima se na udaru našla regionalna liga klubova sa prostora bivše Jugoslavije.

Tako je sastanku sa predsjednikom evropskog organka FIBA-e (FIBA Evropa) Turgajem Demirelom (Turgay), kojem su prisustvovali predstavnici košarkaških saveza Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, zaključeno da će od sezone 2015/2016. biti formirana nova struktura regionalnog takmičenja, u kojem će šest nacionalnih federacija i njihovi klubovi igrati ključnu ulogu.

Novi menadžment

– Odluka o novom menadžmentu nove lige bit će uskoro donesena – saopćeno je iz FIBA-e.

To, praktično, znači ukidanje ABA lige u sadašnjem formatu, posebno upravljačke strukture, u kojoj značajnu ulogu ima i nekoliko privatnih lica.

Zašto udar na ABA ligu? Vjerovatno zato što ovim takmičenjem upravljaju osobe bliske Euroligi, koja se odavno “otrgnula” od FIBA-e i kojoj, također, prijeti sudbina slična Jadranskoj ligi. Jednostavnije rečeno, FIBA želi ponovo preuzeti kontrolu nad kompletnom košarkom, “od vrha do dna”.

– Dramatične promjene se dešavaju u strukturi FIBA-e, ali mnogi ljudi koji su u košarci, ne obraćaju dovoljno pažnje na to. Ili nisu dovoljno informirani ili ne prihvataju ozbiljno snagu tih promjena.

Dakle, sigurno je jedno – ništa više neće biti kao što je bilo. FIBA je jednoglasno, sa 184 glasa, odobrila promjene i u provođenju tih zaključaka spremna je ići do krajnjih konsekvenci prema onima koji ne budu provodili ono što je usvojeno – kaže Mirsad Đonlagić, sigurno najpozvanija osoba za ovu temu u bh. košarci.

Zvanični stav

Đonlagić je, podsjetimo, jedan od pokretača KSBiH, a već u drugom mandatu i član Centralnog odbora FIBA Evrope, tijela koje provodi odluke FIBA-e.

– FIBA je povukla priznanje ABA lige i istovremeno preuzela obavezu da klubovima iz bivše Jugoslavije omogući da učestvuju u najjačem takmičenju, u kojem će imati priliku da ostvare rezultatsku i finansijsku korist i koje će biti finansijski transparentno vođeno – rekao je Đonlagić, potvrdivši da je FIBA spremna sankcionirati sve saveze čiji klubovi budu kršili njene odluke, odnosno koji budu učestvovali u nepriznatim takmičenjima.

– Očekujem da će se KSBiH uskoro i zvanično očitovati o svim ovim stvarima – rekao je Đonlagić.

Savezi će poštovati rezultate klubova

FIBA je na sastanku potvrdila da je postojanje regionalnog takmičenja klubova iz šest država ključno za razvoj košarke na području bivše Jugoslavije.

Zaključeno je i da će sve federacije poštovati rezultate koje su njihovi klubovi ostvarili ove sezone u ABA ligi.

avaz.ba

Leave a Reply