Svjetska košarkaška federacija želi ligu u kojoj bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije, ali bi ona morala da izgleda mnogo drugačije od sadašnje ABA lige.

To je epilog sastanka čelnika vladajućeg tijela svjetske košarke i Saveza iz regiona u Ženevi, na kojem je generalni sekretar FIBA Patrik Bauman jasno dao 30 dana tim organizacijama da se izjasne po pitanju Jadranske lige.

FIBA je prošlog mjeseca ukinula priznanje ABA ligi, a kao razlog je navela neslaganje pravila takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije. Da bi se ta odluka promijenila, potrebno je da se promijeni vlasnička struktura regionalnog takmičenja i da se Savezi izjasne da li žele da njihovi klubovi igraju to takmičenje.

U suprotnom, ukoliko se Savezi izjasne protiv ABA lige ili se njena vlasnička struktura ne promijeni, FIBA bi pokrenula novo takmičenje, u kojem bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije. Međutim, u tom slučaju se postavlja pitanje šta bi bila nagrada na kraju tog takmičenja, pošto je poznato da sa ovih prostora jedino ABA liga nudi prohodnost u Euroligu, koja je pod okriljem ULEB.

Do kraja sedmice u Ženevi će se sastati i čelnici FIBA, ULEB i ABA lige, pa bi poslije toga trebalo da bude jasnije kako bi naredne sezone trebalo da izgleda Jadranska liga.

B92

Leave a Reply