Danas se u Tuzli sastaju OKK Sloboda i KK Split, u 4. kolu ABA 2 lige. Posljednji susret dva kluba odigrala su u prvom izdanju regionalnog prvenstva, sezona 2001/2002.

Tuzlaci i Splićani su tokom prošlosti imali sportske, prijateljske odnose. Jedan od legendarnih igrača Slobode Nenad Videka upravo dolazi iz redova nekadašnjeg prvaka Evrope.

Kosta Jankov koji je u sezoni 1989/90, trebao voditi Slobodu u prvoj A ligi Jugoslavije, pred početak sezone na poziv Božidara Maljkovića odlazi i postaje njegov pomoćnik u Jugoplastici.

Damir Mršić koji je ponikao u Slobodi, u periodu od 1992. do 1995.godine  nosio je dres Splita, gdje svojim partijama ostavio trag u dresu najbolje ekipe 20 stoljeća.

Sloboda je kao prvak Bosne i Hercegovine po prvi put izašla na evropsku scenu, a protivnik je upravo bio Split u tadašnjem Kupu evropskih šampiona KEŠ-u. Tuzlaci su obje utakmice odigrali u Splitu, zbog najtežeg perioda kroz koji je prolazila BiH.

Također je  i 1995. godine Sloboda predstavljala BiH u Evropi. Split je pružio domaćinstvo i i Tuzlaci su osjećali se kao kod svoje kuće u gradu na Rivi i Gripama. Sloboda je u Splitu u Kupu Radibvoja Koraća bila domaćin ekipi makedonskog Delikatesa. Tom prilikom Tuzlake je sa tribina bodrio i Toni Kukoč, koji je i posjetio ekipu.

Sadašnji trener Slobode bio je trener centra Splita Darka Baje. Također  za veterane Splita igra Samir Mršić, brat nekadašnjeg bh. reprezentativca Damira Mršića.

Mnogo toga veže crveno-crnu i žutu boju, tako će i večeras upravo protiv Splita biti manfiestacija, kojom će se i obilježiti 100 godina RSD Sloboda.

Kada se pomiješaju crveno- crna i žuta, dobije se boja sporta!

N.S.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here