Protekla je dvadeset i četvrta godina od stravičnog masakra na tuzlanskoj Kapiji, kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na planini Ozren, poginula 71 osoba, a oko 200 teže ili lakše ranjeno. Prosječna starost ubijenih iznosila je 23 godinu, a najmlađa žrtva je Sandro Kalesić, koji je tog ratnog proljeća imao dvije i pol godine.

Među poginulom tuzlanskom mladošću bilo je i nekoliko sportista.  Elvis Alagić Enko, bio je reprezentativac BiH u stonom tenisu. U junu 1995. godine trebao je nastupiti na Evropskom prvenstvu u Hagu. Granata je prekinula njegove dječačke snove. Poginuo je zajedno sa drugom Francom Kantorom.

Amir Đuzel bio je bokser tuzlanske Slobode. I on je svoj posljednji meč imao na Kapiji.

Samir Čirak Ćiro, bio je plivač tuzlanskog Zmaja od Bosne. Njemu u čast i dan danas se održava memorijalni turnir. Odbojkaš tuzlanskog Jedinstva Rusmir Ponjavić – Rusko…

Nedim Rekić bio je prijeratni nogometaš Slobode. Od 1992. do 1994. godine bio je u Beču, a onda se vratio u rodni grad. Poginuo je na Kapiji.

Na Kapiji je reško ranjen mladi golman Rukometnog kluba “Zrinjski” Adnan Pirić, koji je ostao bez noge i više nikada nije stao na rukometni gol.

Na Kapiji je ubijen i Adnan Hujdurović – Kindže. Dobio je nadimak po Mirzi Delibašiću na jednom od školskih takmičenja.

U Tuzli i Tuzlanskom kantonu je danas Dan žalost. Pamtimo i opominjemo!

BHbasket

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here