Bojan Bogdanović je i prije potpisivanja četverogodišnjeg ugovora s Utah Jazzom bio najbolje plaćeni hrvatski sportista, a ove se sedmice samo učvrstio na vrhu ljestvice. Ali sinoć se rođenom Mostarcu se u vrhu najplaćenijih hrvatskih sportista pridružio još jedan Hercegovac.

Los Angeles Clippers su se, nakon što su doveli Kawhija Leonarda i Paula Georgea, okrenuli zadržavanju postojećeg igračkoga kadra, a jedan od prvih poteza bila je ponuda Čitlučaninu Ivici Zupcu – 28 miliona dolara za četiri godine.

Zubac tako s ugovorom od sedam miliona dolara na godinu postaje četvrti najplaćeniji hrvatski sportista, a osim Bojana, ispred njega ostale su samo dvije najveće hrvatske nogometne zvijezde Luka Modrić i Ivan Rakitić.

Kad se dolari pretvore u eure, Bojanova 73 miliona dolara za četiri sezone daju 16,25 miliona eura po sezoni, više nego dvostruko od Modrića, koji u Real Madridu ima osam miliona na godinu.

Rakitić u Barceloni zarađuje 6,5 miliona eura, a Zupčev novi ugovor s Clippersima u eurima iznosi 6,25 miliona. Mateo Kovačić pada na peto mjesto s 4,5 miliona eura.

Treba, doduše, naglasiti da košarkaši u NBA ligi moraju platiti i visok porez, koji može iznositi i više od 40 posto, ovisno o saveznoj državi. Bogdanović unatoč tome ostaje najplaćeniji, ali Zupcu će nakon poreza ostati manje od četiri miliona eura, što ga ipak ostavlja iza Kovačića, ali i Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića te Ivana Perišića.

Za pomenutu dvojicu NBA košarkaša zanimljivo je da su rođeni u našoj zemlji. No, dok se Bogdanović odmah opredijelio da nastupa za Hrvatsku, za Ivicu Zupca je postojala šansa da nastupa za BiH, što je svojevremeno u razgovoru za SCsport potvrdio Sulejman Begović, bivši član Stručnog savjeta Košarkaškog saveza BiH.

“Broj njegovog oca i danas imam u mobitelu. A znate zašto Zubac ne igra za nas? Zato što smo njegove papire dali Hrvatskom košarkaškom savezu u zamjenu za dozvolu da Andrija Stipanović igra za BiH. Tadašnjem bh. selektoru Aci Petroviću i stručnom štabu trebao je centar, našli su Stipanovića, ali je on ranije igrao za mlade reprezentacije Hrvatske. Iz Zagreba su potom Košarkaškom savezu BiH poslali jasnu poruku – dajte nam papire za Zupca, koji je iz Čitluka, mi ćemo vama Stipanovića. Tako je i bilo, naš Savez je pristao na pogodbu. Napravljena je ogromna greška, jer niko tada nije gledao dugoročno”, kazao je Begović.

Top 5 najplaćenijih hrvatskih sportista:

Bojan Bogdanović 16,25 mil. €
Luka Modrić 8 mil. €
Ivan Rakitić 6,5 mil. €
Ivica Zubac 6,25 mil. €
Mateo Kovačić 4,5 mil. €

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here